Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Auktion för de stenrika

Apatit från Malmberget, roderit från Garpenberg eller kvicksilvermalm från Spanien. Det var några ”stenbitar” som fick nya ägare i söndags då Bergslagens geologiska sällskap hade auktion i klubbstugan.

Annons

Auktionsgodset var skänkt av en tidigare medlem. Många mineraler hade Ingemar Johanssons märklappar och karakteristiska förvaringslåda. En nedskuren mjölkförpackning.

Ingemar Johansson var med och grundade föreningen. Han var ett välkänt namn i geologiska kretsar, men avled för cirka tiotalet år sedan.

– Det här är en föreningsaktivitet. En del av stenarna för vi in i vår systematiska samling, medan andra säljs till föreningsmedlemmar i dag, berättar föreningens ordförande Ingvar Sahlander.

I klubbhuset är väggarna täckta med hyllor för samlingens tusentals små plastboxar med mer eller mindre exotiska exempel från berggrunden.

Föreningens stora årliga aktivitet är mineralmässan på sommaren.

Den startade vid Brusala loge med en mellanlandning vid Gillersklack innan den landade på Gruvstugutorget för några år sedan i samband med att föreningen fyllde 30 år.

Mässan lockar även långväga besökare.

– Vi har lite svårt att förklara den lilla skalan på vår mässa dit det kommer 2000-4 000 besökare. Jag har nyligen varit i Tuscon på en mässa. Det var egentligen 24 mässor med en halv miljon besökare, berättar Ingvar Sahlander.

En av de mer långväga mässbesökarna vid Brusala var en indier som anlände med två stora resväskor. Han var inte riktigt förberedd på en loge i Bergslagsskogen och prisnivåerna där.

Årets mineralmässa hålls 19 och 20 juni. Då gifter sig kronprinsessan Victoria.

– Mässan smäller högre bland oss som är inresserade av geologi, säger Ingvar Sahlander.

Annons