Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även du borde kryssa

Annons

Använde du din rätt att personrösta i det senaste valet? Sannolikt inte. Det är bara en tredjedel av väljarna som utnyttjar den möjligheten. Men ditt kryss påverkar mer än du tror. Du påverkar både valresultatet – och nomineringsprocessen inför det val som hålls fyra år senare.

De politiker som har fått många kryss har en större chans att placeras på valbar plats på listorna inför nästa val. De har också större chans att bli nominerade till ordförandeposter i nämnder och styrelser. Det visar en analys som de båda forskarna Johanna Rickne och Olle Folke presenterade på ett seminarium arrangerat Studieförbundet näringsliv och samhälle på måndagen.

Det rör sig om något hundratal personer runt om i landet som sitter i kommunfullmäktige, trots att deras respektive parti placerade dem långt ner på listan. Det är lättare att kryssa in sin favoritkandidat i små kommuner som Askersund, Ljusnarsberg eller Laxå. Och det är större chans att krysset får betydelse om du röstar på ett litet parti.

Personvalet ger en extra dimension till politiken. Det är inte längre enbart de som går på partimöten som bestämmer vilka som ska sitta i de folkvalda församlingarna. Det är tråkigt att bara en tredjedel av väljarna utnyttjar den möjligheten. Den som inte kryssar för en person på valsedeln lämnar frivilligt över makten till dem som utnyttjar möjligheten att personrösta.

Det är intressant att se vilka som gynnas av personvalet. Det är till exempel invandrare, ungdomar och personer med akademisk utbildning. Det kan också hända att människor röstar lokalpatriotiskt, att de kryssar för kandidaten från den egna stadsdelen eller från den egna byn.

Visst kan du som väljare skylla på att du inte vet tillräckligt mycket om kandidaterna, att partierna är för dåliga på att informera om vad de står för – och vad deras kandidater står för. Men det räcker inte med att sparka uppåt. Du som väljare har också en skyldighet att hålla dig informerad. Hur många gånger har du skickat ett mejl till en kandidat för att höra hur han eller hon vill förändra din kommun? Hur många gånger har du gått in på partiets hemsida för att granska kandidaterna?

Annons