Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även du, min Brutus

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Juli har fått sitt namn efter den romerske kejsaren Julius Caesar som föddes den 13 juli år 100 före Kristus. Här i Norden kallas månanden för Hömånad.

Juli är på de flesta håll i landet den varmaste månaden under året. Endast i Stockholms skärgård, på Stora Karlsö och Hoburgen är augusti något varmare. Längs kusten upp till Örnsköldsvik är skillnaden mellan julis och augustis temperatur obetydlig, bara omkring 0,5 grader. Däremot är det större skillnad i mellersta och norra Norrlands inland. Här kan juli vara 2 till 2,5 grader varmare. Värmen brukar kulminera ungefär en månad efter midsommar.

Den högsta temperatur som har uppmätts i juli är +38 grader i Ultuna i Uppland. Den lägsta temperatur som uppmätts är -5 grader. Det var i Funäsdalen i Härjedalen.

Juli är också den nederbördsrikaste månaden. Detta på grund av de häftiga regnskurar som är vanliga under den här tiden på året. En klassisk regnvecka är fruntimmersveckan 19-24 juli. Men egentligen finns det inga statistiska belägg för att denna vecka skulle vara mer regnrik än andra högsommarveckor.

SMHI väderredaktion, Therese Fougman