Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även vindkraften har brister

Annons

Vindkraft ska vara ”det tredje benet” i vår energimix och göra vår elförsörjning tryggare.

För planeringsmålet 30 TWh/år behöver vi 7 000 vindkraftverk om två Megawatt. Med cirka 30 miljoner kronor per verk investerar vi alltså runt 200 miljarder. För det får vi en kraftkälla där Svenska Kraftnät bara kan räkna sex procent av installerad effekt som säker tillgång i nätet.

Någon annan måste hålla nästan lika stor kapacitet i omedelbar beredskap, eftersom vindkraften levererar helt slumpmässigt beroende på blåsväder.

Tryggare? Är detta egentligen så klokt?

Subventionerad vindkraft ska vi bygga för att minska koldioxidutsläppen. I vår egen elproduktion är ju koldioxidutsläppen i det närmaste försumbara. Idén är då att exportera vårt överskott av ”koldioxidsnål” el till våra grannländer, som är kolberoende för sin el.

I Europa har vi handel med utsläppsrätter. Mängden utsläppsrätter är fast för handelsperioden. Hur mycket vindkraft vi än bygger har det ganska blygsam inverkan ens där. För vi är väl inte så naiva att vi tror, att någon köper rätter till utsläpp och av idealitet inte säljer dem vidare, om de inte behöver utnyttjas?

Vår exporterade vindkraftsel flyttar bara utsläppen någon annanstans i Europa.

Minskade utsläpp? Är detta egentligen så klokt?

Om man vet om dessa fakta, är det då inte konstigt att våra kommuner tycks tävla om att vara bäst på vindkraft. Och beredda att bortse från olägenheterna i form av störningar i medborgarnas boende- och rekreationsmiljöer? Några direkta vinster för kommunerna finns ju inte heller.

Är detta egentligen så klokt? Det måste finnas bättre alternativ att möta klimathotet.

Askersund

Evert Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel