Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgift tas ut för gravskötsel

Svenska kyrkans tre församlingar i Askersunds kommun inför en avgift för att trimma gräset på gravplatserna. Den allmänna begravningsavgiften ska hädanefter bara gå till att sköta de allmänna gräsytorna.

Gravrättsinnehavare i Lerbäck-Snavlunda kyrkliga samfällighet har redan fått meddelande om att kyrkogårdsförvaltningen inte automatiskt längre ska sköta grundskötseln runt gravstenarna. Den som vill att vaktmästarna fortsättningsvis ska göra detta får betala en avgift på 200 kronor per år.

– Men det är frivilligt, och man kan välja att sköta det här själv. Har man redan ett gravskötselavtal, där det står att kyrkogårdsförvaltningen ska sköta plantering och sådant, ingår grundskötseln i det, förklarar Anders Björkegren, arbetsledare för vaktmästarna i Lerbäck-Snavlunda kyrkliga samfällighet.

Strider mot lagen

Alla tre församlingar inom Svenska kyrkan i kommunen har kommit överens om att införa det här systemet. Anledningen är att det egentligen strider mot lagen att begravningsavgiften ska gå till skötsel av gravarna. Kyrkogårdsförvaltningarna ska bara klippa gräset på allmänna ytor.

Inom kort kommer information att gå ut även till gravrättsinnehavare i Askersund och Hammars församlingar.

Kyrkorådets ordförande i Askersunds församling, Göran Arnersten, förklarar varför man behöver ta ut en avgift:

– Annars inkräktar det på övriga kyrkliga verksamheter, som exempelvis barngrupperna. Det blir sådana pengar som måste användas i stället.

Vad händer om någon inte betalar avgiften, och sedan ändå inte sköter graven?

– Det vet vi inte riktigt, men det kommer säkert att bli så att man blir kontaktad av kyrkogårdsförvaltningen för att undersöka varför det är ointressant att sköta graven. Sedan skulle det kunna bli så att gravrätten blir uppsagd i sämsta fall. Men vi hoppas att vi inte hamnar i den situationen, säger Göran Arnersten.

Vill att det ser fint ut

Ingrid Sollenberg, kyrkorådsordförande i Hammars församling, säger till NA att hon varit i kontakt med flera församlingar runt om i landet och att många redan infört systemet med att ta betalt för grundskötsel.

– Och alla säger att det inte varit några problem med att det växt igen. De flesta vill ju att ser fint ut runt gravarna, säger Ingrid Sollenberg.