Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgiftsfri behandling hjälper hundra tusen patienter

Annons

När jag var 11 år fick min mamma diagnosen bröstcancer. 43 år senare fick jag samma diagnos. I början på februari var jag kallade till mammografi. Den här hälsokollen ledde dock till att jag efter några veckor fick besked att man behövde göra ytterligare en undersökning. Den här gången för att man ville göra ett cellprov på något som syntes på röntgenbilderna. Jag brukar göra så kallad självkontroll genom att känna efter om det finns några knölar i brösten. Inför cellprovet gjorde jag en mer noggrann kontroll utan att känna något särskild. Cellprovet gjordes med en tunn nål, tämligen smärtfritt för min del. Efter ytterligare några veckor kom ännu ett besked att man behövde göra ett vävnadsprov. Den här gången blev det bedövning och ett litet snitt i bröstet för att få tag på en bit av det man sett genom mammografi och ultraljud. Några veckor senare blev jag kallad till kirurgmottagning för att få besked på vad man hittat i mitt vänstra bröst, det var en cancertumör.

Den här gången blev det bedövning och ett litet snitt i bröstet för att få tag på en bit av det man sett genom mammografi och ultraljud.

Min mamma, som opererades 1974, fick hela bröstet bortopererat och dessutom fick hon strålningsdoser på en mycket hög nivå vilket idag inte ges då det visat sig orsaka skador på yttre och inre organ. Något som drabbade inte bara min mamma utan många fler som fått för höga doser av strålning. I slutet av 2005 beslutade dåvarande Landstingsförbundet och Sveriges kommunförbund (idag SKL) att betala ut ett ekonomiskt skadestånd till ca 200 kvinnor, som drabbats av svåra skador under åren 1962-1985.

Eftersom min cancertumör var ganska liten och därför möjlig att behandla med operation och strålning fick jag frågan om att delta i studien med en mer ”skonsam” strålning. Förra veckan blev jag opererad på USÖ, en så kallad bröstbevarandeoperation, och i anslutning till operationen fick jag strålning med den nya metoden. Efter avslutad behandling, en genomgång med läkare och fika blev det hemgång. Återbesök och kontroll blir det inom 2 veckor efter ingreppet.

Förra veckan blev jag opererad på USÖ, en så kallad bröstbevarandeoperation, och i anslutning till operationen fick jag strålning med den nya metoden.

Fler än 94 00 kvinnor i Sverige per år får diagnosen bröstcancer. Jag har vid flera tillfällen skrivit riksdagsmotioner om behovet av information om på fler språk om egenkontroll och mammografi för tidig upptäckt av bröstcancer, samt att avskaffa avgiften som skiljde sig i landet från 80 kronor till 200 kronor där det var som dyrast. I dag är det cirka 80 procent av alla kvinnor som kallas, som genomgår denna hälsokontroll. Efter förslag från regeringen så röstade riksdagen i maj 2016 för att mammografi ska erbjudas avgiftsfritt för alla kvinnor mellan 40 -74 år. Syftet med avgiftsfriheten är att öka deltagandet i mammografiundersökningar.

Jag är tacksam över att vi i Sverige har tillgång till en generell välfärd med bland annat hälsokontroller, både mammografi för upptäckt av bröstcancer och gynekologiskt cellprov för att upptäcka livmoderhalscancer. Lika tacksam är jag över den professionella vårdpersonalen, från mammografiavdelning till kirurgmottagning, som gett mig praktisk information och en behandling som starkt bidragit till att jag kan känna trygghet i en orolig tid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons