Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avloppsläcka i Svampen bakom vattenlarmet

(Uppdaterad 10.55) Det är en läcka i Svampenfoajéns avloppsdel som har gjort att avloppsvatten har runnit ner i Svampens vattenreservoarer - och kanske spritt sig ut i Örebros vattenledningsnät.

Annons

– Det betyder att det finns risk för bakterieförorening från avloppsvattnet, ut i vattenledningsnätet, säger Lars Ferbe, enhetschef på Tekniska förvaltningen i Örebro.

Även om läckan är relativt liten och Örebros vattennät stort, så finns det alltid en risk för smittspridning efter den här typen av läckor. Det kan bara undersökas med hjälp av vattenprover runt om i kommunen.

Redan i morse påbörjades provtagningen av vattnet, men enligt Lars Ferbe tar det 48 timmar att få tillförlitliga svar på dem. Därför kommer rekommendationen att koka vattnet vara kvar minst till tisdag.

Först därefter vet man om smittan har spritt sig ut i kommunens vattenledningsnät.

– Det vi får hoppas på är att den bakteriella smittan inte har spritt sig ut i nätet, utan bara stannat i vattenreservoaren. Annars väntar ett mycket omfattande saneringsarbete av Örebros vattenledningsnät där vi måste stänga av bit för bit av nätet och göra rent med klorerat vatten, säger Lars Ferbe.

Tidigare uppmanades invånarna att koka vattnet i tre minuter innan användning. Under söndagsförmiddagen kom dock besked att vattnet kan användas direkt efter att det börjat koka.

Har du frågor och funderingar, kontakta då Örebro kommuns växel, 019-21 10 00. Klicka här för frågor och svar om dricksvattnet i Örebro. Kommunen kommer också att ha en presskonferens klockan 14.00. Vi återkommer med mer information efter det. 

Mer läsning:

Drick inte vattnet! 

Efter larmet: Brist på vatten i matbutiker Vattenlarmet: Svampen saneras Vattenlarmet: USÖ får vatten från Karlskoga