Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avrådan är inget hinder

Afghanistan tillhör de länder Utrikesdepartementet, UD, sedan länge avråder svenskar från att resa till.

I slutet av januari blev en kvinna från Örebro skjuten till döds i Kabul, i Afghanistan.

Hon var där och hälsade på släktingar.

– Vår avrådan är en rekommendation oavsett vad besöket gäller. Men det är just en rekommendation och inget hinder, säger presschefen Anders Jörle på UD.

Avgörande

Utrikesdepartementet är den svenska myndighet som fått uppdraget att avgöra när människor ska avrådas från att resa till ett land.

– Krig, eller krigsliknande situationer, politiska oroligheter, naturkatastrofer och terrordåd har betydelse. Det allmänna säkerhetsläget är sådant som spelar in, säger Jörle.

Möjligt att avboka

Om UD gjort en avrådan kan det få betydelse vid avbokning av en charter- eller paketresa. Då UD beslutat om avrådan har resenären möjlighet avboka utan att förlora pengar, det är enligt villkor i ett avtal mellan Konsumentverket och Rese- och Turistindustrins Samarbetsorganisation.

Om departementet däremot inte avråder, utan enbart manar till uppmärksamhet och försiktighet, är det ett allmänt råd som inte påverkar avtalet mellan resenär och arrangör.

Viktigt säkerhetstänkande

Anders Jörle påpekar att den som väljer att resa, trots en avrådan ska tänka på flera saker.

En viktig punkt är att noga kontrollera försäkringsskyddet, det kan förekomma inskränkningar i försäkringen om UD avrått från att åka till resmålet.

– Vi har utförlig information om vår egen och ambassadernas webbplatser om vad som gäller. Det finns anledning titta på.

En rekommendation från UD, till den som trots avrådan åker, är att undvika folksamlingar och platser det speciellt varnats för. Dessutom att meddela närmaste svenska ambassad att man finns i området.

– Det är också viktigt höra av sig till anhöriga.

När UD beslutar om en avrådan får researrangörerna omgående besked, beslutet läggs också ut på departementets webbplats