Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avsluta snyggt och rusta upp

Riksväg 56 till Gävle måste vara Sveriges absolut tråkigaste väg. Deprimerande tallskog på sidorna och ingen bebyggelse så långt ögat kan nå.

Det känns som en lång transportsträcka i ett ingenmansland. Och ungefär så skulle man kunna beskriva ÖSK:s kvarvarande säsong. Typ.

Nu vann visserligen ÖSK sin andra raka match i allsvenskan. Dessutom höll man tätt bakåt igen. Men den långa svackan kommer att ha allt för stor betydelse för tabellutgången. Det tror jag att de flesta fattar som följer allsvensk fotboll. För åker ett allsvenskt lag på fem raka förluster är det godnatt med toppfajt - till skillnad från hockeyallsvenskan där en lite längre svacka inte behöver betyda att laget blir avhängt från de absoluta topplaceringarna.

Så nu handlar det nog mest för ÖSK om att avsluta säsongen snyggt med en placering på övre halvan - och samtidigt börja rusta och planera inför nästa. Tre miljoner för Alejandro Bedoya är ett skambud. Inget annat. Men kommer det ett bud på 5-6 miljoner från Glasgow Rangers framöver bör ÖSK sälja. Främst av strategiska skäl. Visa att man kan sälja spelare till stora klubbar i Europa och därmed locka till sig unga lovande spelare framöver. Sen finns ju även risken att Bedoya har tankarna på annat håll och inte satsar fullt om han stannar fram tills oktober. Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Jag tror ju personligen att Rangers kommer att casha upp några miljoner till.

En annan sak: Skriv lite ”större” kontrakt med Nordin Gerzic och John Alvbåge. Kanske inte till vilket pris som helst. Men låt de få veta att de kommer vara nyckelspelare i ÖSK-tröjan de kommande åren. Nu vet jag inte hur Nordin och John själva resonerar. Men i ärlighetens namn bör de seriöst överväga att skriva på. Båda närmar sig 30-strecket. Och ingen av dem har överträffat sig jämfört med förra säsongen. I synnerhet inte Nordin Gerzic. Inget mål och bara fyra assist från örebroarens sida i år. Och i gårdagens match mot Gefle var han inte vass. Tappade bollen på mitten flera gånger.

Apropå kontrakt. Jag tycker det är bra att Sixten har skrivit på ett nytt kontrakt med ÖSK. Han står för en positiv och anfallsinriktad fotboll – även om han inte har haft det helt lätt den här säsongen. Många nya ansikten och spelare som inte infriat förväntningarna från förra säsongen. Samtidigt tror jag att Sixten väntade så pass länge med att skriva på för att ”sondera terrängen”, som min kollega Fredrik Scherman uttryckte det. Nu vet jag inte om Sixten Boström hade några alternativ att ta ställning till – men när vi träffade hans tidigare tränarkollega Alexander Axén i Göteborg i våras berättade Axén att det är jäkligt tajt med tränarjobb på elitnivå i dagens fotboll. Så jag tror att Sixten känner sig ganska nöjd, trots allt.

Annars gjorde ÖSK en bra match mot tunga Gefle. Framför allt klickade spelet i backlinjen. Något som har varit lagets akilleshäl under den senaste tiden. Planens gigant: Magnus Wikström som stod för en resolut insats, särskilt i luftspelet, när Gefle lyfte långt. Han var tillbaka med besked, som det heter. Han kommer att bli otroligt viktig för ÖSK under hösten. Inte minst med tanke på att han är lagets enda naturliga mittback.

Till sist. Noterade att FK Sarajevo åkte på däng mot tidigare storlaget Sparta Prag med 5-0 i den tredje kvalomgången till Europa league. Kanske var lika bra att ÖSK inte tog sig vidare. För det hade nog inte varit en trevlig upplevelse för ÖSK-spelarna att möta det 37-årige råskinnet Tomas Repka. En man som har dragit på sig 18 röda kort under karriären, bland annat efter att ha attackerat en kameraman.