Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Avspeglar sig vad Kubanerna står för"

Kubanernas insamlingsprojekt för att ge ensamkommande flyktingbarn möjlighet att gå på ÖSK-matcher har blivit en succé.– Nu avspeglar det sig vad vi i Kubanerna står för, säger ordföranden Konrad Sööder.

Konrad satte sig i torsdags och skrev ett långt och känslofyllt inlägg på ÖSK-supporterklubben Kubanernas Facebooksida.

Han kunde knappt ana vilket genomslag inlägget skulle få.

– Jag kletade ihop det på lunchen. Nu har inlägget setts av 40 000 människor. Det är jättetryck. En massa tidningar har hört av sig. Intresset blev så mycket större än jag föreställt mig, säger Konrad.

Inlägget handlade om Kubanernas nya integrationsprojekt för att kunna samla in pengar och andra initiativ för att kunna ge ensamkommande flyktingbarn möjlighet att gå på ÖSK-matcherna.

– Via fotbollen har jag fått vänner som jag aldrig annars skulle ha träffat. Jag kan gå på stan och bli stoppad av en 81-årig kvinna eller man som jag egentligen inte har något gemensamt med, förutom fotbollen, säger Konrad och fortsätter:

– Det är ju så enkelt med fotboll. Man behöver inte prata samma språk och inte ha samma uppfattning om världen. Ibland räcker det lilla med.

Och nu har insamlingsprojektet blivit en succé.

– Jag har jagat min ekonomiansvarige hela förmiddagen. Men det jag visste i går kväll (läs, i torsdags kväll) var att vi redan var uppe i 35 000 kronor.

Det är samtidigt inte bara pengar som samlas in i en del att stötta projektet.

– Det är allt från goda män, värdfamiljer och medlemmar som hört av sig och vill hjälpa till. Det kan exempelvis handla om människor som vid matcherna står vid arenan och hälsar välkommen till dem som får möjlighet att gå på matcherna.

Konrad Söder blev ny ordförande för Kubanerna i december och han märker av ett ÖSK och ett Kubanerna på frammarsch. Dels med den lyckade ståplatskampanjen, men också med integrationsprojektet.

– Det är så jäkla roligt just nu. Jag har varit aktiv i den här föreningen i många år. Vi har gjort många bra saker tidigare, men nu avspeglar det sig vad vi i Kubanerna står för. Det är något vi velat lyfta och nu visar vi att vi står för allas lika värde.

– Vad gäller årskorten är vi uppe i över 600 sålda. De här 500 årskorten vi satte upp från början var med facit i hand ett patetiskt mål. Vi har underskattat vår kapacitet.

En annan sak som gläder Kubanernas ordförande är att kunna visa upp en godare bild av supporterkulturen.

– Jag har försökt trycka på att särskilja supporterskapet från huliganism. Det är inte samma sak. Nu tror jag att allmänheten får en riktig bild av vad supporterkulturen handlar om och inte den där snedvridna bilden.