Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Awat fick nog av trakasserierna- nu lämnar han politiken

Politikern Awat Mohammad har i flera års tid utsatts för trakasserier.Nu har han fått nog och avsäger sig sina uppdrag i Kumla kommun.

2004 engagerade sig Awat Mohammad i Moderaterna. Han fick en plats i barn- och utbildningsnämnden och vid förra valet kom han in i kommunfullmäktige.

– Trakasserierna började redan efter något år. Det började dyka upp varor med posten som jag inte hade beställt, och det kom hotelsebrev, säger Awat Mohammad.

Omfattningen på trakasserierna har gått upp och ned.

– Så fort mitt namn har synts i något sammanhang så har det börjat igen. Ibland har jag inte ens varit inblandad. Till exempel när rondellhundarna var aktuella fick jag ta emot hot, säger Awat Mohammad.

Han har polisanmält händelserna två eller tre gånger, men polisen har inte kunnat göra något.

– Följden har blivit att jag har trappat ner mitt politiska engagemang mer och mer. Jag har dragit mig för att säga saker, men förföljelserna har fortsatt i alla fall. Jag orkar inte längre, säger han.

Hela det senaste året har han funderat på att lämna politiken, och förra måndagen skickade han ett brev till kommunen där han avsade sig alla uppdrag.

– Jag har pratat igenom saken med mina partikamrater. De är mycker arga men också maktlösa. Jag har också fått stöd från andra partier. De vill inte att jag ska ge upp inför dem som bara vill förstöra, säger han.

En av Awat Mohammads partikamrater, som också har invandrarbakgrund, har varit utsatt för liknande trakasserier.

– Invandrare är redan underrepresenterade i politiken. Det blir ju inte lättare att hitta någon som vill engagera sig när sådant här händer. Det är inte bra för demokratin, säger Awat Mohammad.

– Och när det här står i tidningen får jag väl ta emot några trakasserier till, men folk måste få veta, säger han.