Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axel Ekström om superloppet: "Då förstod jag att det gick fort ..."

Axel Ekström gjorde sitt livs lopp i fredagens Tour de ski-etapp.
Nu berättar Garphytteåkaren själv för NA om succén som gav 17:e-platsen – och hur han ser på de två avslutande etapperna.

17:e på etappen – bara sex sekunder från topp tio och tolv från topp fem.

Axel Ekström, 21, dundrade till med sitt livs lopp när den femte etappen av Tour de ski avgjordes i italienska Toblach på fredagsförmiddagen.

– Svårt att rangordna, men jag skulle nog säga att tremilen i Davos (tremilen där han tog poäng i världscupdebuten) var mitt bästa lopp hittills, och även Bruksvallarna (Sverigepremiären där han var tvåa bakom Marcus Hellner) var bra, men det här kan ha varit det bästa hittills, säger Ekström på telefon till NA.

LÄS MER: Jätteinsats av Axel Ekström – hyllas av experten: "Hans bästa lopp i livet"

21-åringen från Klockhammar, som gör sin första Tour de ski och som världscupdebuterade så sent som för en månad sedan, öppnade i ett kontrollerat tempo och var 27:a vid första mellantiden, klättrade sedan succesivt till 14:e plats efter sju kilometer men tappade tre sekunder och lika många placeringar ned till målet efter tio.

– Tanken var att öppna första varvet snabbt men kontrollerat för att komma in i tekniken och sedan kunna mata på det jag hade på andra varvet. Matti Heikkinen (den förre världsmästaren från Finland) startade 30 sekunder bakom mig, och jag åkte och väntade lite på att han skulle komma ikapp, men han kom aldrig. Och när jag varvade kom Martin Johnsrud Sundby ut från start, och även om jag tappade 50 meter på honom direkt så kunde jag sedan hålla det avståndet. Då förstod jag att det gick fort, säger Ekström som bara var 1,3 sekunder bakom den norske superstjärnan i mål.

Efteråt hyllades Ekström av SVT-trion Jacob Hård, Anders Blomquist och Mathias Fredriksson i sändningen från loppet.

– Det var ett riktigt kul lopp. En tuff bana där det gällde att kämpa hela vägen in. Det var en väldig massa slakmotor uppför mot toppen, och sedan var det bara utför ned till varvningen och så upp igen. De blir väldigt tajta de här korta loppen, och det var väldigt snabbt före i dag, så det fanns ingenstans man kunde slappna av.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

Två etapper återstår nu av Tour de ski: Ett masstartslopp i klassisk stil över 15 kilometer i Val di Fiemme på lördagen och så den legendomsusade avslutningen: Jaktstarten med mål på toppen av Alpe Cermis, som bjuder på 407 höjdmeter på bara 2,5 kilometer.

– Nu börjar man känna att man tävlat några dagar, men det är lika för alla. Jag har gjort det bästa för att återhämta mig under dagen, och den klassiska delen kändes ju riktigt bra på skiathlonet i Oberstdorf, så jag hoppas att det kommer gå bra nu också, säger Ekström som var med i huvudklungan fram till skidbytet där.

Fredagens insats förde upp Ekström från 35:e till 29:e plats totalt i touren, och gör också att han kommer ha ett helt annat utgångsläge i lördagens masstart än i de tidigare i touren. I den klassiska masstarten i Val Müstair i söndags, fick han, som rankad 63:a, stå i 13:e led i starten och var instängd långt in på andra varvet. Nu har han inte ens hälften så många åkare mellan sig själv och täten när startskottet ljuder.

– Det löser inte allt att ha en bra startplats, men det underlättar. Och även om jag inte hunnit ut och testat banan så har jag hört att den ska vara tuff och rättvis, bred och bra. Det ska säkert gå att köra sig trött där, säger Ekström.

LÄS MER – AXEL EKSTRÖM ETAPP FÖR ETAPP I TOUR DE SKI:

Etapp 1: Ekström om kritiserade Tour de ski-banan: "Kommer säkert bli tajt ..."

Etapp 2: Axel Ekström om tuffa utgångsläget: "Stod i sitt led och väntade på att få åka"

Etapp 3: "Herregud, för någon månad sedan hade jag inte trott jag skulle vara på gränsen till poäng i Tour de ski ..."

Etapp 4: Ekström närmar sig topp 30 i Tour de ski: "Bara roliga distanser kvar"