Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axel Ekström om tuffa utgångsläget: "Stod i sitt led och väntade på att få åka"

Start i 13:e led på grund av dålig rankning.
Då hamnade Axel Ekström efter från start, och fick nöja sig med en 54:e-plats i andra etappen av Tour de ski.
– Det fanns inte så mycket mer att göra, säger Garphytteåkaren.

Annons

Axel Ekström infälld (och långt, långt bak i den stora klungan). Seedad som nummer 63 i distansloppet över tio kilometer fick han stå i 13:e led i starten eftersom banan i Val Müstair bara var fem spår bred.

Garphyttans Axel Ekström, 21, var en av de stora förlorarna på att bara de 30 första åkarna i sprinten, som inledde Tour de ski på nyårafton, seedades efter resultatet där till den andra etappen, en masstart över tio kilometer i klassisk stil på nyårsdagen.

Övriga 51 rankades nämligen enligt Internationella skidförbundet Fis komplicerade poänglista., och därmed fick Ekström, på grund av att han nyss fått sitt internationella genombrott och inte hunnit avancera på den rankningslistan, starta från 63:e position i stället för 43:e – i 13:e ked i stället för nionde på den bara fem spår breda startplatsen i schweiziska Val Müstair. Och där bak var det trångt, och inte mycket tid att arbeta på i ett lopp som täten avverkade på under 25 minuter.

– Det var som förutspått, trångt i starten. De första 1,5 varven (ungefär fyra av tio kilometer) var ganska trånga, sedan sprack det upp lite, och då kunde man åka på bäst man kunde. Men där i starten ... Det fanns inte så mycket mer att göra. Man stod i sitt led och bara väntade på att få åka. Men det är så det är, säger Ekström på telefon till NA.

De svåra utförskörningarna, som det var så mycket snack om på förhand, klarade han däremot utan bekymmer.

– Det var väldigt lugnt, faktiskt. Jag körde, precis som många andra, i skiathlonpjäxor, vilket gör att man får lite mer stabilitet. Och kurvorna var dosrade, så det var inga problem, säger han.

LÄS MER: Ekström om kritiserade Tour de ski-banan: "Kommer säkert bli tajt ..."

Ekström avancerade nio placeringar, till 54:e plats i mål, men var aldrig nära att kunna jobba sig fram till tätgruppen på 20 åkare som kom loss på det tredje av de fyra 2,5-kilometersvarven.

Ekström var drygt 1,5 minuter efter Sergej Ustiugov, ryssen som följde upp lördagens sprintseger med en ny i söndagens lopp, när han korsade mållinjen.

– Utifrån förutsättningarna gick det ändå bra, och känslan i kroppen är god, så jag tror att det kan bli bra framöver. Nu har vi varit på höjd och ska ned på lågland, och även om jag tycker att kroppen fungerat bra även här uppe så ska det bli kul att köra vidare och se vad den räcker till där, säger Ekström.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

Söndagens resultat gjorde att Ekström tappade från tredje till femte plats av de sex svenskarna i touren, och han är nu 54:a totalt. Ändå lär han få en något bättre startposition när touren på tisdag fortsätter med ett nytt masstartslopp i tyska Oberstdorf: Skiathlon, alltså masstart med skid- och stilbyte halvvägs, över 20 kilometer. Då seedas nämligen alla åkarna efter totalställningen i touren.

– Då kommer jag ligga bättre till, men det kommer fortfarande att vara mycket folk i starten. Å andra sidan kommer det att vara mer att jobba med, 20 kilometer i stället för tio. Jag gillar skiathlon som tävlingsform, och målet blir att gå med så långt det går, säger Ekström.

Garphytteåkaren är tre minuter och 13 sekunder bakom tourledaren Ustiugov i sammandraget, men mindre än en minut från topp 30 som ger världscuppoäng när touren avslutas.

Marcus Hellner var bäste svensk i söndagens lopp med en sjundeplats, sex sekunder bakom Ustiugov, och är nia i sammandraget, 1.18 bakom.

Måndagen är vilodag i touren som sedan alltså fortsätter i Oberstdorf där tisdagens skiathlontävling följs av en jaktstart utifrån tourens totalställningen, över 15 kilometer i fristil, på onsdag. Fredag–söndag avslutas touren med tre etapper i Italien, den sista uppför den berömda slalombacken Alpe Cermis.

Annons