Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axel Ekström skrällde i premiären: "Gick bättre än jag trodde"

Garphyttans Axel Ekström, numera Östersundsbo, visade vem han är för skidsverige när han slog till med en andraplats i säsongspremiären. En strålande glad 21-åring fick det besked han ville ha inför säsongen: "Vi surfar på det här nu".

Annons

För många i skidsverige kom han nog från ingenstans, Garphyttans Axel Ekström. Men med undantag för förra säsongen har Ekström en gedigen juniorkarriär bakom sig. På fredagen presenterade han sig och det med råge när han slutade tvåa i herrarnas 10 kilometer fritt i Bruksvallarnas säsongspremiär.

– Idag gick det bättre än vad jag trodde det skulle göra. Det är väl det gamla vanliga att säga men det var riktigt kul. Jag fick en bra start första varvet och höll i det bra sedan på andra varvet.

Höll i det gjorde han verkligen. Det var bara Marcus Hellner som kunde sätta emot Axel Ekström. Hellner hade en riktigt bra dag och vann med 48,7 sekunder före Ekström. Men styrkebeskedet från 21-åringen var något att hålla fast vid.

– Jag kände på första varvet att det blev en bra start, sedan hade jag en tuff period när jag skulle ut på andra varvet. Det är ju en lång backe där i början. Trots det krigade jag på bra tycker jag och så fick jag några ryggar att gå på och det underlättade verkligen. Sedan var det bara att köra.

Det lyser om Ekström. Inte konstigt det när han lämnade namn som Lukas Bauer, Karl-Johan Westberg och A-landslagsåkaren Jens Burman bakom sig. Förra året var första året som senior och det är mycket Ekström tagit med sig därifrån som nu får omsättas i kunskap.

– Det var ett lärorikt första seniorår ifjol. Och sen fick man ta till vara på det i våras och utvärdera lite och hela sommaren och hösten har gått bra.

Vad tror du att du kan prestera den här säsongen?

– Det är jättesvårt att säga. Vi har gjort en tävling men först och främst köra klart den här helgen och fokusera på lördagen så får vi se sen.

U23 - VM är dock huvudmålet och fortsätter det i samma takt kan den målsättningen absolut bli verklighet. Men just nu vill Axel Ekström mest njuta av succén och sedan landa och ladda om inför lördagens 15 kilometer klassisk stil.

– Vi jobbar på nu och surfar på det här. Det ger ju lite arbetsro, säger han och fortsätter:

– Det är ju kul när man tränat på och gjort något som man själv tror är bra och att det sen visar sig att det var bra också.

Förra säsongen flyttade Ekström till Östersund efter att ha gått skidgymnasium i Torsby. Han pluggar till maskiningenjör men flytten handlade främst om att förbättra förutsättningarna för skidåkningen. Studierna är något att falla tillbaka på.

– Det ser ut så på pappret i alla fall. Det är en bisyssla egentligen, det är kul att ha något att göra vid sidan av

– Men det är skidor det handlar om.

Flytten har gjort att han nu rör sig i en miljö där skidkulturen är stark och det märker Ekström av. Sparringkompisar finns det gott om i Vinterstaden.

– Det är väldigt många duktiga skidåkare som bor där. Det är bra och inspirerande att träna med sådana som är riktigt duktiga.

På lördagen väntar 15 kilometer klassiskt för herrarna och 10 för damerna.

Se hela resultatlistan här.

LÄS OCKSÅ:

Hellner överlägsen – och en ny stjärna presenterade sig: "Hade inte förväntat mig det"

Ebba Andersson slog Sverigeeliten – snabbast i första Bruksvallsloppet

Svenska stjärnor missar Bruksvallarna: "Vaknade med en ond hals"