Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axellie slog OS-åkaren men kunde inte försvara SM-medaljen – slutade fyra efter ett av karriärens bästa åk: ”Var allt eller inget”

Anton Axellie svarade för ett av sitt livs bästa åk, poängmässigt – och slog OS-åkaren Ludvig Fjällström.
Trots det lyckades Örebroåkaren inte försvara sin SM-medalj i puckelpist från 2017 när årets puckelpist-SM inleddes i Skellefteå på lördagen.
– Men jag är jättejättenöjd, det var ett av mina bästa åk, säger Axellie.

Annons

Anton Axellie, 22, säkrade så sent som förra veckan en tredjeplats i Europacupens sammandrag.

Men tredjeplatsen från fjolårets SM lyckades örebroaren inte försvara på lördagen – trots ett av karriärens bästa åk. I SM-finalen i Bygdsiljumbacken i Skellefteå klämde Axellie till med 80,36 poäng – blott andra gången i karriären över drömgränsen 80 poäng – efter att ha spikat en bakåtvolt med helskruv på övre hoppet och en D-spin 720 med tail (två skruvar där man tar tag i bakänden på ena skidan med en handen) på det nedre och dessutom både åkt relativt fort och fått höga domarpoäng för tekniken över pucklarna.

Det räckte till att slå bland andra Ludvig Fjällström, som var 26:a vid OS i Pyeongchang i februari – men svensk puckelpist håller grymt hög klass just nu och mot trion Walter Wallberg (21:a på OS), Loke Nilsson (tia i världscupen i Ruka) och Felix Elofsson (24:a på OS) fanns inget att göra. Axellie stod i målområdet och såg en efter en komma ned med kanonåk.

– Jag är ändå nöjd, jättejättenöjd. Jag har haft jättesvårt för den här backen på träningarna, men några polare sa: ”Kan du inte bara slå av alla tankar och bara köra?” Så det gjorde jag. Jag stod på start och tänkte: ”Nu är det allt eller inget.” Och det blev riktigt bra, säger Axellie.

– Det var ett av mina bästa åk: Det var tajt, snabbt, och hoppen var stora och tajta. Jag har fått många kommentarer av typen ”shit vilket åk” efteråt. Jag är nästan mer stolt över åket, och att få över 80 poäng, än över fjärdeplatsen.

Wallberg, som startade sist i finalen efter seger i kvalet, dunkade till med 85,97 poäng vilket gav ett SM-guld på 18-årsdagen, närmast före Nilsson på 84,95 och Elofsson på 84,48.

– Jag hade näst bäst hoppoäng i finalen, men skillnaden mellan mig och de framför är framför allt farten, de åkte 1–1,5 sekunder snabbare. Jag vet sedan tidigare att det är det jag behöver jobba mest på, säger Axellie.

– Fyra av åkarna i finalen har ju åkt hela världscupen i vinter, tre var med på OS, och en av dem hade jag bakom mig. Det känns superbra att jag är med och slåss där uppe, det är det viktigaste. Den här fjärdeplatsen är egentligen bättre än tredjeplatsen i fjol, för då saknades fyra av landslagsåkarna. I år är det bara Oskar (Elofsson, som vann Europacupen men nu rehabiliterar en hjärnskakning) som är borta.

SM avslutas på söndagen med parallellpuckelpist. Det blir också Axellies sista tävling den här säsongen.

– Det blir hugget som stucket, i ”para” kan vad som helst hända. Åker jag lika bra och snabbt som i dag så vet man aldrig ...

SM i puckelpist 2018

Herrar: 1) Walter Wallberg, Åre SLK, 85,97, 2) Loke Nilsson, do, 84,95, 3) Felix Elofsson, Landskrona SC, 84,48, 4) Anton Axellie, Örebro SF, 80,36, 5) Albin Holmgren, Åre SLK, 77,86, 6) Ludvig Fjällström, do, 77,86, 7) Edvin Hellquist, Umeå, 72,74, 8) Nils Wersén, Åre SLK, 45,40, 9) Olle Söderberg, do, 66,81, 10) Rasmus Stegfeldt, Landskrona SC, 64,19.