Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axén: "De är själen i ÖSK"

Sjätte raka segern och säkrat allsvensk kontrakt. Då hyllar ÖSK-tränaren klacken:– Den är själen som har jättestor del i det här, säger Alexander Axén.

Annons

2–1 mot Falkenberg var sjätte trepoängaren i rad och tangerat klubbrekord för allsvenskan. Senast det hände var våren 1998 då ÖSK i en följd avfärdade Göteborg (4-0), Öster (2-1), Halmstad (3-2), Malmö FF (3-1), Häcken (4-2) och Elfsborg (4-2) och därmed lyfte från tabellens jumboplats.

Nu innebar segern att ÖSK fått så god marginal nedåt att det blir garanterat allsvenskt spel även 2016.

Ett faktum som fick klubbledningen att fira lite extra genom att bjuda hela laget på middag på krogen O´learys på lördagskvällen. Men lagets tränare Alexander Axén var mer måttfull i sina kommentarer.

Har du koll på tabellen?

– Nej.

Men du vet att ni har säkrat allsvenskt kontrakt?

– Det har många berättat men det är tre matcher kvar. Vi snackar den när vi spelat 30 omgångar.

Men hur känns det att kontraktet säkrat?

– Det var kanske inte vår målsättning att vi skulle vara nöjda med det. Vi kör våra 30 matcher så ser vi var vi hamnar och tar diskussion därifrån.

Ser du ingen anledning att fira efter den jobbiga säsong som varit?

– Nja, spelarna kommer att få vara lediga i morgon men vi har kvar tre otroligt viktiga matcher. Vi måste köra ända fram. Vi är med och påverkar en tabell och måste vara så professionella att vi spelar 30 omgångar och pratar sedan.

Efter slutsignalen uttryckte han ändå starka känslor på innerplan genom att gå fram till ståplatssektionen på västra kortsidan där ÖSK-klacken finns. Något som han under mer uppmärksammade former också gjorde i mitten av augusti efter den tunga uddamålsförlusten i Sundsvall. En förlust som då cementerade ÖSK under nedflyttningstrecket.

Var det skillnad att gå till fansen i kväll jämfört med hur det var i Sundsvall?

– Absolut inte. Det har varit en fantastisk dialog med fansen hela tiden. Det är folk som bryr sig och åker upp till Sundsvall, det var inga hårda ord. Det var stöttning. Det var det jag förklarade för dem nu: att det är de riktiga supportrarna som stöttar oss i motgång, de är de som kör på. Det är de som är värda allt det här.

– Alla tyckare som påstår vi ska vara så dåliga och allting – de har jag inte mycket för. Det är de här som är ÖSK. Det är de här som är själen. Det är de här vi ska vara rädda om. De har trott på oss hela tiden och stöttat vårt lag vart vi än varit. De har jättestor del i det här. I Sundsvall kom vi fram till att de trodde på det här och vi i laget skulle köra vidare. Nu ville jag bara ge tillbaka lite.

Men det måste varit skönare här än i Sundsvall?

– Det är alltid skönare att vinna matcher. Men det var inget jobbigt prata med dem då. Det är duktiga fotbollskillar som hade bra frågor, nåja alla var inte bra. Men det är det inte över allt ändå.

Kan du sätta fingret på hur ni lyckats vända ett tufft läge till raka segrar?

– Att vi varit envisa, att vi jobbat hårt och fått in tre bra spelare. Det går inte förklara på annat sätt.

I matchen mot Falkenberg valde Alexander Axén att satsa på Kalle Holmberg i anfallet från start. Något som 22-åringen tackade för genom att kvittera Falkenbergs tidiga straffmål.

– Vi studsar tillbaka på bra sätt. Kalle har varit otroligt het den här veckan, vi valde därför starta med honom. Han har satt i stort sett allt på träning. Därför var jag förstås extra nöjd när han satte dit 1–1.

Slutet av första halvlek böljade spelet fram och tillbaka med stora ytor på mittplan för båda lagen.

– En matchbild som jag ibland gillar, när vi får komma i omställningar. Men i dag så avslutade vi inte våra lägen utan skulle klacka eller slå en pass till. Då fick Falkenberg kontra på oss, det är de bra på. Det nästan dödade oss ett tag. Vi blev trötta och de lurade oss lite i de lägena, analyserar Axén.

Något som rättades till under pausvilan. I början av andra halvlek gjorde Martin Broberg också 2–1 med ett skott som gick in via en Falkenbergsspelare.

– När Broberg får bollen nu kan han inte missa ser det ut som, ler ÖSK-tränaren.

Mot slutet tryckte Falkenberg på hårt för en kvittering. Bästa läget var ett skott från David Svensson som passerade Jacob Rinne men räddades på mållinjen av Eidur Sigurbjörnsson.

– Faktum är att det där skottet hade suttit i våras men nu är vi där och täcker undan det. Vi har jobbat oss till de här marginalerna. Vi har jobbat varje dag från omgång ett och inte tränat annorlunda på någonting. Vi tror på kontiniutet och till slut kommer man att få medstuds, säger Alexander Axén.

Åtminstone en detalj skilde denna seger mot de tidigare andra under hösten. ÖSK hade nu också klart större bollinnehav än motståndaren.

– Men det är egentligen ointressant. Det är bra att hålla boll för då kan motståndaren inte göra mål. Men det är vad man gör med bollen som är viktigast. Vi har blivit bra på acceptera lågt försvarsspel och sedan vara livsfarliga på omställningar. I dag fick vi göra på ett litet annat sätt men kom till rätt många målchanser då också. Jag tycker vi är bra på båda men om jag kan välja håller jag förstås boll hela tiden.

Allsvenskan gör nu ett två veckor långt uppehåll för det avslutande EM-kvalspel. Nästa match för ÖSK är finalen i distriktscupen mot Sturehov nu på torsdag kväll.