Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axén: "Förväntningarna en belastning"

ÖSK-tränaren om den press hans spelare inte klarar av just nu.

Annons

En poäng på de tre första omgångarna är ÖSK:s sämsta allsvenska inledning sedan 1998. Att det gått så tungt trots försäsongens cupframgång kan delvis förklaras med all positiv förväntan från omgivningen, anser tränaren Alexander Axén.

- Det stressar upp spelarna just nu. Det är många som ska berätta hur bra vi är och kan bli. Det är just nu en beslastning. Spelarna klarar inte riktigt av det i ett läge när vi behöver ta en halvlek i taget, säger han.

- Jag har hela tiden sagt att det här blir ett svårt år. Med alla förväntningar och den tunna truppen handlar det om att vi måste göra rätt saker. Vi kommer att ordna upp det här. Hade vi vunnit tre hade vi ändå inte vunnit SM-guld och nu efter tre omgångar har vi inte åkt ur. Men vi måste börja förstå allvaret i vad som krävs. Det hårda jobbet som måste göras varje dag. Sedan kan vi få stryk ändå. Men gör vi inte det ger vi oss inte en ärlig chans.

Efter 2-0-förlusten

mot Falkenberg var besvikelsen stor. Allra mest över att laget inte följer sin uppgjorda matchplan.

- Vi är inte i närheten av det vi sagt vi sagt och vill göra. Då är det jättesvårt atty vinna matcher.

Varför blir det så?

- Det är människor vi sysslar med. När man börjar tappa lite går man in i sin bubbla istället för att hjälpa varandra. Vi är i dag typ femma, sexa, sjua på alla bollar i första halvlek. Det är fullständigt bedrövligt.

Hur ska du lyckas få spelarna att lyssna?

- De förstår ju men har svårt bryta trenden. Det är det som frustrerar mig mest eftersom man då måste bli ursinnig i halvlek istället – det får bli slut på det.

Därmed är ÖSK-tränaren inne på den svaga första halvlek som åter förstörde chanserna till segern.

-Vi måste sluta kasta bort första halvlek hela tiden, suckar Alexander Axén.

Efter paus började ÖSK slå mera långbollar och försöka vinna andrabollarna högre upp på Falkenbergs planhalva.

- Det blir lite bättre i andra men inte tillräckligt bra, säger Axén.

Är ett lite primitivare spelsätt lösningen?

- Om det är det som krävs får vi göra så. Sedan spelar det ingen roll vad vi själva tycker. Vi måste försöka hitta ett sätt att göra mål.

-Tittar man på Falkenberg slår de bara långa bollar. Men de är farliga hela tiden. Skitsamma hur det ser ut, det handlar om att vinna matcher. Där är inte vi i dag. Vi har någon tro att spela på ett sätt vi inte riktigt klarar av just nu.

Unge Michael Seaton fick göra debut från start. Tanken var att han skulle rycka i djupled men av det sågs väldigt lite från början.

- Ja, men det räcker inte bara med honom. Vi behöver också att Ahmed, Kalle och DG springer bakom deras backlinje. Det går inte göra mål om man inte är där.

- I första halvlek är Seaton bedrövlig men det är inte hans fel utan det beror på att vi spelar fel. Jag tycker sedan han växte in i det och blev bättre och bättre.

Varför har Nordin Gerzic haft så svårt att hålla i taktpinnen i den allsvenska inledningen?

- Motståndarna är inte dummare än att de vet han är bra och ligger därför nära honom. Då krävs att andra kliver fram. Just nu är det ingen som gör det utom Robert Åhman Persson. Jag saknar de andra fyra offensiva spelarna.

Är tanken att Nordin ska hämta boll från högerbacksposition så ofta?

- Han har gjort det i tre år och ingen sagt något tidigare. Funkar det andra ser det ganska bra ut. Men när nu det inte funkar ser det dåligt ut där också. Många av de andra spelarna måste också lyfta sig.

Ahmed Yasin var en av flera spelare som hade svårt att komma loss. Yttern byttes också ut i andra halvlek vilket inte hör till vanligheterna.

- Jag gjorde det bara av säkerhetsskäl. Vi har inte råd att han går sönder. Han hade jätteont i baksidorna. Men jag vet hur bra han är och ville ha igång honom, förklarar Axén.

- Jag var ändå tvungen ta ut honom för att inte riskera en skada. Det är ingen fara nu men det spritte ju inte i benen på honom som mot Göteborg senast.

ÖSK möter nykomlingen Gif Sundsvall i nästa omgång hemma på Behrn arena kommande måndag.

Läs mycket mer om matchen i NA, papperstidningen eller köp den som e-tidning här intill.