Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axén: "Inte råd att svara"

Straff eller inte straff? En återkommande fråga efter nästan varje Gaismatch den här säsongen. Mot ÖSK föll Alvaro Santos fri med John Alvbåge.
– Jag har inte råd att svara på den, säger tränaren Alexander Axén.

Det var i slutet av första halvlek som Alvaro Santos kom fri in i ÖSK:s straffområde. Han petade bollen vid sidan av målvakten John Alvbåge och föll sedan raklång till marken. Men istället för straff och eventuell kvittering delade domaren Martin Ingvarsson ut en varning till Gaisanfallaren för filmning.

Långt ifrån första gången som Göteborgslaget inte fått straff med sig denna säsong. Däremot har man fått flera emot sig. När Gais förlorade hemma mot Elfsborg efter två straffmål sökte tränare Axén upp domaren i spelargången och utdelade hård kritik. Straffet blev 5 000 kronor i böter.

Den här gången väljer Gaistränaren att hålla lägre profil:

– Jag har faktiskt inte råd att svara på den frågan, säger han med anspelning på Elfsborgsmatchen.

Kollegan i ÖSK valde den diplomatiska linjen:

– Jag såg inte situation från min position eftersom Alvbåge täckte synfältet. Och jag har inte tid att titta på storbildsskärmens repriser, säger Sixten Boström.

"Rättvis ÖSK-seger"Nu kvitterade ändå Gais tidigt i andra halvlek ÖSK:s 1-0-ledning.

– Vi hade det lite jobbigt i början av både första och andra halvlek. Men när vi bytte och fick upp Bedoya högre i planen blev det mer rörelse i vårt spel. När vi gjorde 2–1 tycker jag vi sedan tog över mer igen, säger Sixten Boström.

Det rättvisa i ÖSK-segern ifrågasattes inte av Gaistränaren:

– Det var en välförtjänt seger. Vi hade perioder jag är nöjd med. Men att vi hade två ordinarie backar borta gjorde att vi saknade ordning och reda i vissa avgörande situationer. Vi agerade inte så samspelt som man behöver, säger Alexander Axén.

ÖSK-tränaren valde att för andra gången denna säsong inleda med Alejandro Bedoya som defensiv mittfältare och bänka Magnus Kihlberg. Precis som vid bortasegern mot Häcken.

– Jag ville komma åt hans rörelse framför vår backlinje. Desutom har Fredrik Nordback visat bra form på slutet och jobbat stenhårt både framåt och bakåt. På det här sättet ville jag få mer fart på våra uppspel, förklarar Sixten Boström.

– Nu blev tyvärr Bedoya lite stillastående först eftersom han fick ett tidigt gult kort. Men han kom igång tillsammans med Nordin som också blev bättre och bättre under matchen.

Hur viktigt var Andreas Haddads och Nordin Gerzicz comeback?– Jag tror mest det var en bra mental grej för laget. Båda såg lite matchrostiga ut. Men Nordin är ju en sådan spelare som då och då gör bra grejer som är viktiga för laget. Varje minut de spelade i dag var nog viktigast för dem själva. Förhoppningsvis är båda med i nästa match också.

Tre avstängda mot NorrköpingRedan på onsdag väntar Norrköping borta i ett prestigemöte av derbykaraktär. Tre ÖSK-spelare är då avstängda efter sitt tredje gula kort mot Gais.

– Det är som det är och inget jag hunnit utvärdera än. Vi kommer säkert att få ihop en startelva då också, säger Sixten Boström.

Att det utdelades sammanlagt åtta varningar i en match som inte var särskilt fysisk fick lagens tränare att åter ta fram de kryptiska svaren:

– Matchen kändes inte särskilt tuff och åtta gula kort var kanske lite väl många. Men jag kan tyvärr inte alla domarnas regler, säger Sixten Boström.

– Jag har inte råd att svara, ler Alexander Axén.