Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axen: "Nu vet vi vad vi måste träna på"

Norrköping gav ÖSK en taktisk lektion. ”Nu vet vi vad vi måste träna på inför nästa säsong”, säger tränaren Alexander Axén.

Annons

Ett formtoppat ÖSK kom till spel i Norrköping med åtta segrar av de nio senaste omgångarna i ryggen. Och laget hade gjort mål i varenda match sedan Alexander Axén tog över efter Peo Ljung i början av juni. Men i den 17:e matchen sprack den sviten. Hemmalaget vann med 2–0 utan att ÖSK egentligen varit riktigt nära att hitta nätet.

– Norrköping hade läst sönder oss i vissa tekniska och taktiska grejer, säger Alexander Axén.

– Vi hade också slut på energi. Och då blev det inte bättre av att de lurade oss i fällan.

Norrköping såg till att hålla ihop laget och inte bjuda ÖSK på några ytor. Marcus Pode, länken mellan mittfält och toppforwarden Alhassan Kamara, hölls kringskuren och felvänd. Mycket av ÖSK:s uppspel kom att hamna på vänsterkanten hos Daniel Björnquist och Daniel Gustavsson.

– Vi lät ÖSK ha bollen, men på fel ställen, säger Jan Andersson, Norrköpings tränare som i och med segern säkrade nytt allsvenskt kontrakt.

– De lurade oss till ställen som vi inte vill, precis som vi gjort med andra lag. Ibland behöver man inte vara Einstein. Just i dag hade vi inga nycklar därifrån. Och det är ju jättebra för då finns det mycket för oss att göra till nästa år, utvecklar Axén.

Efter Christoffer Nymans 1–0 i första halvlek var det ÖSK som förde spelet men hemmalaget som skapade de flesta och bästa målchanserna via snabba kontringar. På en sådan kunde Emir Kujovic utöka ledningen med ett skott som Oscar Jansson styrde in i eget mål. I ett försök att forcera bytte ÖSK in Ahmed Yasin och Kalle Holmberg framåt och ersatte Daniel Björnquist med Christoffer Wiktorsson på backplats för att få till snabba inlägg från en vänsterfot.

– Det blev jättestor skillnad direkt han kom in. Istället för att vrida över bollen på högern smackade han in den direkt. Sedan studsade det inte riktigt med där framme. Det är små marginaler. Vi har blivit bortskämda med att göra mål hela tiden. Vi hade ändå tillräckligt stora chanser för att göra åtminstone ett mål men så här är det ibland, säger Alexander Axén.

– Det är bra att vi får se vad vi behöver jobba med också. Att inte spelarna och folk tror att det kommer att gå så här bra hela tiden, för det kommer det inte. Vi måste utveckla allt hela tiden. Vi vill bli bättre. Ibland åker man på en pump, då får man titta på det och jobba vidare därifrån.

Du sa att det saknats energi de senaste träningarna. Det var inte läge att kasta om och starta med några spelare som fått lite speltid på sistone?

– Det var ingen bra fråga. De som var bäst spelade. Man tar alltid ut bästa laget så det var inget alternativ. Men det såg inte riktigt bra ut den här fredagen och lördagen före match.

De hade kanske haft en annan hunger?

– Då hade de visat det för mig fredag lördag. Så här har det sett ut fredag, lördag. Sedan finns det inget facit.

Ska ni göra något annorlunda för att få tillbaka energin till avslutningen mot Häcken?

– Nej, vi tränar på samma sätt. Det gäller för de som vill spela att visa det. De som inte var med i dag fick kanske en känsla att det finns något att spela för i veckan i stället för att gå och tycka synd om sig själva. Det blir härliga träningar nu. Det ska bli jättekul.

Läs mer om matchen i Norrköping i måndagens NA, papperstidningen, som också går att köpa som e-tidning nedan!