Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axén om ebolahotet: "Det kan ramla ner saker från taket också"

Ebolavirusets utbredning gör Alhassan Kamaras kommande landslagsspel oklart. Men ÖSK-tränaren Alexander Axén oroas inte: "Det kan ramla ner saker från taket också".   

Alhassan Kamaras hysteriska form håller i sig. Med två nya mål såg han till att sänka Åtvidaberg på Kopparvallen. På de fyra senaste matcherna har det blivit totalt sex fullträffar och han leder nu ÖSK:s interna skytteliga.

En skön återkomst efter en skadefylld vårsäsong. Framfarten har heller inte gått Sierra Leones förbundskapten förbi. Direkt efter fredagens hemmamatch mot Brommapojkarna är det tänkt att han ska resa iväg för kvalmatcher till de afrikanska mästerskapen.

Men omständigheterna kring dessa är ännu oklara på grund av det fruktade ebolavirus som drabbat delar av Sierra Leone. Ebolautbrottet i Västafrika är det dödligaste i historien med över 1 400 konstaterade dödsfall hittills, varav nästan 400 i Sierra Leone. Något som även påverkat fotbollen i regionen.

- Jag är orolig för min mamma och pappa och pratar med dem varje dag. Men deras hälsa är bra, sa Alhassan Kamara om situationen i tisdagens NA efter segermatchen mot Åtvidaberg.

Men ÖSK-tränaren Alexander Axén ser inga risker med att hans målskytt ska resa iväg.

- Det är jättebra. Jag vill ha spelare som är med i landslaget. Får de åka iväg på såna matcher är det superbra för oss också. Det betyder att de är bra spelare, säger han.

Du ser inga fara med tanke på ebolavirusets framfart?

- Nej, det kan hända att det ramlar ner saker från taket i huvudet på dig här hemma också. Deras förbund har förhoppningsvis koll på det så att inga matcher spelas där det finns risk för problem. 

I förkvalet till afrikanska mästerskapen tvingades Seychellerna lämna walk over sedan Sierra Leones landslag nekats inresetillstånd, vilket gjorde att Sierra Leone avancerade till kvalgruppen.

Inför kvalet har den afrikanska fotbollskonfederationen beslutat att Sierra Leone inte får spela några matcher på hemmaplan. Landets fotbollsförbund har, än så länge förgäves, försökt hitta ett annat land som kan ställa upp med en arena.

I första kvalmatchen, nästa lördag den 6 september, ställs Sierra Leone mot Elfenbenskusten på bortaplan. Men det är fortfarande inte klart om Sierra Leone-spelarna kommer att släppas in i Elfenbenskusten, vars regering ännu inte gett dem inresetillstånd. Släpps inte Sierra Leone in kommer Elfenbenskusten, med stjärnor som Yaya Touré och Didier Drogba, att kastas ur kvalet.

Redan onsdagen därpå, den 10 september, ska Sierra Leone spela ”hemma” mot Kongo-Kinshasa, men det är oklart vart den matchen kan spelas. Sierra Leone har fått nej från Ghana och har nu frågat Marocko och Gambia om något av länderna kan ställa upp som arrangör.

Alhassan ”Crespo” Kamara är en av fem Sverigebaserade spelare i förbundskapten Jonathan Mckinstry trupp till de båda kvalmatcherna i september. Övriga är IFK Norrköpings anfallare Alhaji Kamara, Syrianskas back Sheriff Suma, Umeås försvarare Mohamed Kamanour och IFK Luleås mittfältare Ibrahim Kallay. Samtliga 20 spelare i truppen tillhör klubbar i Europa eller Nordamerika.

Förutom Elfenbenskusten och Kongo-Kinshasa spelar även Kamerun i Sierra Leones kvalgrupp. De två bästa lagen, samt den bästa trean sett över sju kvalgrupper, avancerar till afrikanska mästerskapen som spelas i Marocko i januari-februari 2015.

Läs mycket mer om segermatchen i Åtvidaberg i tisdagens NA, papperstidningen eller via länk till e-tidningen nedan.