Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axén om ÖSK-lyftet: ”Går nästan inte att förklara”

Från två segrar på 21 matcher till fyra raka vinster. Då kan inte ens ÖSK-tränaren Alexander Axén förklara hur förvandlingen gått till.

Avgångskraven mot Alexander Axén eskalerade på forum, i kommentarsfält och på sociala medier efter 6–0-förlusten borta mot IFK Göteborg i början av augusti, och efter ytterligare två förluster och ett kryss mot bottenkollegan Halmstad den 23 augusti såg det i princip kört ut för ÖSK. Klubben rusade rakt in i den avgrund en degradering till superettan innebär.

Men en månad senare är allt förändrat – och ingen ropar längre på ÖSK-tränarens avgång.

Fyra raka segrar och fem matcher utan förlust har lyft laget som hade två ynka vinster på de 21 första omgångarna till fast mark i den allsvenska tabellen och avståndet ned till Falkenberg, på kvalplats, och Halmstad, på nedflyttningsplats, är nu fyra respektive tio poäng.

Värvningarna av Astrit Ajdarevic och Martin Broberg och lånet av Pär Ericsson har förstås varit en bidragande orsak till lyftet –totalt har de bidragit med tio mål och sex assist varav sju mål i de fyra raka segrarna – men kan ändå inte förklara hela den metamorfos ÖSK gått igenom som lag.

– Nej, det går nästan inte att förklara den här förändringen. Det studsar med oss, vi har fått medflyt. Vi har bra kvalitet i spelet för tillfället, och så har vi lite marginaler med oss. Men det är ingenting som bara kommit av sig själv. Vi har jobbat hårt från minut ett i match ett, och det är det jobbet som gjort att det blivit så här, säger tränaren Alexander Axén.

2–0-segern mot Helsingborg var ingen av ÖSK:s större fotbollsmatcher (”det kunde egentligen ha gått hur som helst”, tyckte Axén), men laget inkasserade ändå fjärde raka segern. Axén analyserade efteråt:

– Första halvlek kom vi inte alls igång som vi vill. Helsingborg spelade bra fotboll, tryckte ned oss, vände mycket på spelet och hittade in diagonalt på centrala mittfältet. . Vi fick jobba hårt, blev lite för låga och framåtlutade, och de hade en del riktigt farliga chanser. Vi hade kanske två-tre omställningar som var rätt så farliga, men det är Helsingborgs första halvlek, säger han och fortsätter:

– Vi försökte rätta till det i andra halvlek, men fortfarande var det Helsingborg som styrde ganska mycket. Men det passar oss att få ställa om, också. Jag fick göra några byten, och fick bra utdelning på dem. Det var två stycken som kom in som gjorde mål, vilket är fantastiskt bra. Vi hade ett fantastiskt bra försvarsspel i dag, så fort bollarna kom in på farliga ytor så var vi starka där. Eidur (Sigurbjörnsson) vann mycket mot Simovic och när det damp ned bollar var vi bra på andrabollsspel.

Torsdagskvällens motståndare Helsingborg har rakt motsatt formkurva – förlusten mot ÖSK var lagets femte raka. I slutet av augusti skiljde 16 poäng mellan lagen i den allsvenska tabellen – nu bara fyra. Tränaren Henrik Larsson, den gamle landslagshjälten som röstades fram till 1900-talets bäste svenske fotbollsspelare, var hårt pressad efter 0-2 mot ÖSK.

– Vi vet om att det är många som inte är nöjda nu. Det kommer börja blåsa, det kommer börja storma. Det är inga som helst bekymmer, det måste man kunna hantera när man spelar för en klubb som Helsingborgs IF. Folk förväntar sig mer än vad vi mäktade med i dag. Så ja, jag är förberedd på storm, och jag är gammal nog att ta det på mina axlar. Och det var som jag sa till killarna där nere: Det bästa är om ni inte läser tidningarna i morgon, säger Larsson som summerade matchen mot ÖSK med en kärnfull oneliner:

– I fotbollsmatcher är det viktigt att göra mål … och det är någonting vi får jobba vidare på i veckan.