Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axén: "Vi är här för att vinna"

ÖSK blev grupptvåa men spelar ändå final i Atlantic cup till helgen.- Hur vi tar oss dit spelar ingen roll, säger tränaren Alexander Axén.

Annons
Kevin Johansson leds av planen efter den tuffa luftduellen. En lättare hjärnskakning konstaterades efteråt.

Efter 1-0 mot Kalmar i första gruppspelsmatchen blev det förlust med samma siffror mot danska AGF Århus. Det innebar en andraplats i grupp A för ÖSK på bättre målskillnad.

Men klara gruppsegraren Jablonec måste spela redan på lördag för att sedan resa hem till Tjeckien. Därmed överlåts finalplatsen till tvåan – som är ÖSK.

- Det spelar ingen roll hur man tar sig dit. Nu är vi sämst tvåa för tredje året i rad i den här turneringen. Klart jag är nöjd, säger tränaren Alexander Axén.

Motståndare i söndagens final blir antingen svenska mästaren IFK Norrköping eller ryska storlaget FC Zenit St. Petersburg. De två möts i en direkt avgörande match i grupp B sent på torsdag kväll.

- Två riktigt bra lag förstås. Men vi är här för att vinna matcher. Nu blev det som det blev men så här långt har det ändå räckt till en ny final och minst en andraplats, säger ÖSK-tränaren.

ÖSK och Atlantic cup är onekligen en lyckad kombination. För två år sedan gick man obesegrad genom alla tre matcherna. Men det året spelades ingen ren finalmatch utan laget slutade tvåa på sämre målskillnad efter FC Köpenhamn. Ifjol blev det en knapp 1-0-förlust mot Dynamo Moskva i finalen. Och nu är man alltså åter klar för en match om segerpokalen.

Onsdagskvällens match mot AGF Århus blev annars en spelmässigt ensidig historia. Det betydligt mer rutinerade danska laget hade bollen mest hela tiden. ÖSK:s unga startelva stod ändå upp bra och det dröjde till matchens 82:a minut innan segermålet föll bakom en storspelande Oscar Jansson, för dagen lagkapten.

- Han gjorde en jättebra match i målet. Men vi försvarar oss bra och vårt unga lag gör ett fantastiskt jobb. Trots AGF:s övertag viker vi inte ner oss utan kör bara på.

Faktum är att inhopparen Daniel Gustavsson - tre minuter före Jesper Lange gav Århus ledningen - var ytterst nära att stänka in ett ledningsmål för ÖSK. Men Steffen Rasmussen fick upp en arm och räddade till hörna.

- Det är ju det som är så speciellt med fotboll. Du har inte en målchans på nästan en hel match och ändå kan du vara nära att avgöra till din fördel, säger Alexander Axén.

En del av ÖSK:s taktik var att täta till centralt och låta Århus slå inlägg. Mittbacksduon Carl Ekstrand-Hamrén och Brendan Hines-Ike stod rätt vid alla tillfällen utom ett.

- Brendan gör en jättebra insats i sin första tävlingsmatch för oss. Och Carl gör det också bra, berömmer Axén.

Anfallaren Alhassan ”Crespo” Kamara spelade de i förväg bestämda 30 minuterna av första halvleken.

- I och med att vi hade så lite passningsspel fick han inte särskilt mycket att jobba med. Men han visade att han är där i alla fall och är spelsugen.

Han ersattes av Kalle Holmberg, söndagens målskytt. Men drygt tio minuter in i andra halvlek byttes Holmberg ut igen. Men inte på grund av skada.

- Det var för att vila honom till nästa match, berättar Axel Kjäll, assisterande tränare.

Att det blev efter så kort speltid berodde på reglerna för byten i Atlantic cup. De är nämligen lite speciella. Lagen har tre angivna ”fönster” under matchen när bytena får genomföras. Detta för att inte spelet inte ska bli för mycket sönderryckt.

ÖSK tvingades också

till ett oplanerat byte tidigt i andra halvlek. Kevin Johansson gick upp i en luftduell mot Daniel A Pedersen. Danskens axel träffade ÖSK-mittfältarens huvud och han blev liggande på planen. När 17-åringen kom på fötter fick han direkt ledas av planen och in i omklädningsrummet av kiropraktor Sam Masih.

- Kevin har drabbats av en lättare hjärnskakning och måste ta det lugnt. Vi får ha honom observation och se hur det utvecklar sig, berättar Axel Kjäll.

Annons