Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axén: "Vi är på rätt spår"

Förlust mot Norrköping och inte en seger på de nio senaste matcherna. – Men vi är på rätt spår, säger ÖSK-tränaren Alexander Axén.

Annons

Den allsvenska ÖSK-krisen fortsätter. 1–3 hemma mot IFK Norrköping var ett nytt bakslag efter hemska 6–0-förlusten borta mot IFK Göteborg. På 19 seriematcher har ÖSK bara mäktat med två segrar – båda inom loppet av en knapp vecka i maj.

Laget är därmed kvar på nedflyttningsplats. Härnäst väntar två viktiga bortamatcher mot bottenkonkurrenterna Sundsvall och Halmstad.

– Ska vi vara med måste vi nu vinna de matcherna, säger Alexander Axén.

I ett försök att bryta den negativa trenden har laget återgått till ett mer renodlat 4–4–2-spel. Mot Norrköping var dessutom mittfältsmotorn Nordin Gerzic bänkad för första gången under Alexander Axéns ledning i ÖSK. På direkt fråga varför blev svaret:

– Vad tror du?

Jag vill höra din förklaring?

– Jag tänker han inte var tillräckligt bra för att få starta. Det är ofta så jag tar ut lagen. De som sitter på bänken inte är tillräckligt bra.

Det förstår jag också. Men du vill väl uppnå en viss effekt i spelet också?

– Nja, det vill man väl alltid. I varje match vill man uppnå en effekt. Vi ville starta så här i dag. Det var en start på ett nytt system och vi ville se om vi fick ut bra effekt av det vi gjorde.

Vad ser du för nycklar för att ta er ur den här tuffa situationen?

– Möta lag som är i vår närhet. Det är en jättebra grej för det första.

Men spelmässiga nycklar?

– Jag tycker som sagt vi tog ett steg framåt från förra matchen och skapade 17 avslut mot Norrköping som har bra försvarsspel. Det är jag jättenöjd med. Vi måste bara lära oss att sätta dit chanserna. Vi har många i dag men vi bränner dem.

– Vi släpper in mål vi inte borde släppa in. Ändå var detta ett steg i rätt riktning. Med det här systemet är vi på rätt spår.

Efter tidigare förluster har ÖSK-tränaren sagt att spelarna inte tagit till sig de taktiska direktiv de fått inför matcherna. På den punkten tycker Axén det fungerade bättre mot Norrköping.

– Vi har lite barnsjukdomar eftersom vi inte spelat så här på fem matcher men jag tycker att vi växte in i det efter ett tag. Från mitten av första halvlek blev det bättre.

Känner du att du har spelarnas förtroende i ditt arbete?

– Vad tycker du jag ska svara på det? Det är inte mitt jobb att ifrågasätta det utan jag jobbar med dem varje dag. Men det är klart det är tufft när man förlorar matcher.

Men man går med en känsla till jobbet. Det gör väl alla?

– Ja, jag är jätteglad att jag får jobba med det här. Jag känner jättestort stöd av styrelsen och spelarna om det var det som var frågan. Jag kör på – även om du har jagat mig. Jag kör på.

Från tränarkollegan Janne Andersson i Norrköping fick Alexander Axén stort stöd. Han pratade om ”en riktigt riktigt tuff bortakamp” och att han var jätteglad över vinsten.

– Särskilt som Alex gjorde några taktiska genidrag och fick effekt med detsamma. Då kändes matchen hemsk när de fick 1–2, säger Norrköpings tränare om dubbelbytet i 59:e minuten.

Marcus Pode och Ayanda Nkili byttes ut och in kom Kalle Holmberg och Nordin Gerzic som båda var inblandade i förspelet till Martin Brobergs reducering. Men nästan direkt efter kunde Emir Kujovic på volley trycka in gästernas tredje mål vilket stängde matchen.

– Norrköping är ett fantastiskt bra lag. Janne har fått ihop det på ett jättebra sätt och de kommer fortsätta vara med i toppen, säger Alexander Axén.

Förklaring är ett konsekvent spelsätt enligt östgötarnas tränare och manager :

– Vi försöker spela likadant borta som hemma. Eftersom vi vunnit lite matcher har vi fått självförtroende som gör att vi vågar det, säger Janne Andersson.

I truppen finns åtta spelare som är 21 år eller yngre. Flera av dem har getts stora roller i startelvan.

– Med några rutinerade spelare kring dem går det att lyfta. Vi måste satsa så med våra begränsade ekonomiska resurser. Vi kan aldrig närma oss toppen av svensk fotboll med plånboken. Vi måste lyckas med några erfarna att bygga kring och sedan jobba med egna produkter. Den här planen har varit medveten i över två års tid. Det har varit en uttalad strategi. Att det sedan också gett utdelning i tabellen är förstås jätteroligt men inget man kunde räkna med, säger Janne Andersson.