Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ayako Miki har inte en aning om jordbruk

Svar på Ayako Mikis insändare ”Vi måste inte gödsla för att få selen” i NA söndag 26 juli.

När jag läser insändaren konstaterar jag, att Ayako Miki inte har en aning om jordbruk. I insändaren förekommer ordet ”konstgödsel” flera gånger. De som är kunniga i jordbruk vet att från 1940-talet finns det två slag av gödsel, stallgödsel och handelsgödsel. Handelsgödseln är tillverkad i fabrik. I dag finns två slag av handelsgödsel , ekologisk handelsgödsel och mineralgödsel. Mineralgödsel är den nya benämningen på handelsgödsel. Ekologisk handelsgödsel är tillverkad av slakteriavfall, juver, penisar, ben, inälvor, samt restprodukten från jästfabriken i Rotebro. Du skriver bland annat att selen inte behöver tillsättas i åkerjorden eftersom selen finns i annan kost, som inte kommer från åkermarken, som ägg, grislever och nötblod. Detta är ett ohyggligt okunnigt uttalande.

Var tror du, Ayako, att selenen i dessa animalieprodukter kommer ifrån? Tror du att höns, grisar och nötkreatur har organ som producerar selen? De djur som du har räknat upp har ätit gräs och spannmål från åkermarken. Alla näringsämnen, som finns i vår mat, kommer från våra jordar.

För att äggen ska innehålla tillräckligt med selen, måste hönsen ha tillgång till mat som har växt på jordar med selen. Våra jordar är selenfattiga. Därför måste vi gödsla med mineralgödsel som innehåller selen. Människor och djur behöver kväve, fosfor, kalium, svavel, järn, koppar, selen, mangan och flera andra grundämnen. De flesta av grundämnena finns inte i våra jordar, utan måste tillsättas genom gödsling med mineralgödsel.

När bönderna säljer mjölk, ägg, spannmål, hö, potatis och kött, bortförs näringsämnen från gården och jorden. Dessa förluster måste ersättas med mineralgödsel eller ekologisk handelsgödsel. Men den ekologiska handelsgödseln räcker inte till all åkerjord. De gårdar, som har djur, har stallgödsel att tillgå. Men stallgödseln har aldrig räckt till för att ersätta den näring som förts bort från gården.

På ett ställe skriver du ”jorden mister sin bördighet, sin förmåga att suga upp vatten samt sitt näringsvärde genom att använda mineralgödsel samt att använda besprutning”. Detta är ett helt okunnigt påstående. Jag har en skolkamrat i Östergötland. Han använder mineralgödsel samt besprutar mark och gröda mot ogräs och skadedjur. Hans skörd av till exempel höstvete är fyra gånger högre än en kravbondes skörd.

Svenska bönder måste använda både mineralgödsel och besprutning på den åkermark som finns kvar, sedan okunniga politiker har asfalterat den bästa åkerjorden vi har.

Agne Spång

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel