Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bachs Johannespassionen gånger två drog mycket publik

Helgen 24-25 mars framfördes Bachs storverk Johannespassionen två gånger i Bergslagen. I Ramsbergs kyrka och i Nora kyrka.
– Det blev två välbesökta och mycket lyckade konserter, berättar Marie J:son Lindh Nordenmalm.

Annons

I ett års tid har förberedelserna inför det stora körverket av Johann Sebastian Bach pågått. Tre körer har tillsammans med musiker jobbat fram det verk som sedan kunde uppföras i de två kyrkorna helgen den 24-25 mars.

– En av körerna, Bergslagens kammarkör, bildades just för denna konsert. Kören består av organister, kantorer, musiklärare och professionella sångare från hela Mellansverige.

Med i uppsättningen var också Nora Oratoriekör och Ramsbergs kyrkokör. Med körsångare och musiker så befann sig sammanlagt 110 personer på scenen under de konserter som framfördes.

– Vi har tidigare satt upp Bachs Matteuspassionen och Juloratoriet. Otroligt kul att vi nu kunde framföra Johannespassionen i Ramsbergs och Nora kyrkor, säger Marie J:son Lindh Nordenmalm.

Som sångsolister medverkade Sven Jauring, Ulrika Bernövall, Lena Sundholm, Fredrik Englund, Jörgen Engstöm, Gunnar Enlund, Essen Ledstam, Ann-Christine Resare, Kristoffer Markström samt Gustav Asplund på cembalo. Dirigent var Marie J:son Lindh Nordenmalm. Vid konserterna medverkade också Bergslagens Kammarsymfoniker med musiker från flera län.

Bergslagens kammarkör, som bildades för denna konsert, ska nu fortleva.– Vi i kören har sagt att vi vill fortsätta på något vis. Men exakt vad vi kommer att göra med Bergslagens kammarkör framöver har vi inte bestämt.

Bachs Johannespassionen hade urpremiär i Leipzig 1724.