Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både stärkt välfärd och sänkt skatt

Regeringen höjer flerbarnstilläggen. Egentligen borde Socialdemokraterna vara rätt nöjda med det.

Förslaget har en klar låginkomstprofil. En höjning med ett visst antal kronor, betyder mer för den som har en låg inkomst än för den som har en hög inkomst.

Men Socialdemokraterna är inte nöjda. Och det finns två skäl för det.

Det ena är att allianspartierna ännu en gång lyckas visa att det går att förena sänkta skatter med en förstärkt välfärd. Det retar Socialdemokraterna. De hade helst velat att regeringen kombinerat skattesänkningar med massiva nedskärningar i den offentliga sektorn. Ibland så framskymtar visserligen den bilden i den socialdemokratiska retoriken. Men väljarna känner knappast igen sig i en sådan beskrivning.

Dessutom har Sverige, i en europeisk jämförelse, urstarka statsfinanser. Och då grusas ytterligare ett klassiskt socialdemokratiskt valknep – att hävda att en alliansregering med automatik innebär en statsfinansiell katastrof.

På tisdagen kom för övrigt Konjunkturinstitutets bedömning av det ekonomiska läget. Tillväxten börjar nu få fart.

Det andra skälet till Socialdemokraternas irritation är att de i sak inte har så mycket bråka om. De tvingas medge att regeringens åtgärder är bra för barnfamiljer med låga inkomster. Och då blir kommentarerna lite krystade.

”Vi välkomnar höjningen av flerbarnstillägget. Det är ett initiativ vi har drivit i riksdagen, men viktiga delar saknas”, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas välfärdspolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

Det Ylva Johansson efterlyser är särskilda insatser för ensamstående föräldrar. Så om regeringen vill reta Socialdemokraterna ytterligare, kommer det något sådant i vårbudgeten.

Förutom att regeringen höjer flerbarnstilläggen, satsar den också 100 miljoner på att skapa 15 000 sommarjobb. Ett komplement till de sommarjobb som kommuner och andra intressenter brukar ordna. Detta sammanfattas av Socialdemokraterna så här: ”Regeringen sviker de unga”.

Det hade nog inte spelat någon roll vad som hade presenterats på onsdagen. Det hade nog ändå blivit ett svek mot de unga, i Socialdemokraternas ögon. För det går ju inte att hålla med de politiska motståndarna.