Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badvärdar utbildas med polisen

På Gustavsvik har den senaste tidens rapporter om sexuella ofredanden gett badvärdarna ytterligare ett fokus. Nästa vecka tas frågan upp i en utbildning med polisen.

Sebastian Bullert började som badvärd i somras, och han är förvånad att antalet ofredanden eskalerat på så kort tid. Badvärdarna försöker nu att vara ännu mer rörliga, och även att ingripa mer.

– Vi har alltid gått omkring mycket, nu gör vi det ännu mer. På så sätt ser vi mer, och syns också mer. Det kan förhoppningsvis också göra att våra badgäster känner sig mer trygga, säger badvärden Fabian.

– Det är mycket att hålla koll på samtidigt, och man ser ju inte ner i vattnet överallt, men vi försöker. Vi har också blivit mer aktiva och konfronterande, som till exempel när några killar ropade efter några tjejer – då går man in och ber dem lägga av direkt, säger Sebastian.

– Att så många sexuella ofredanden anmälts under några få veckor är en exceptionell situation, säger Gustavsviks driftchef Jonas Sjöqvist.

– I vanliga fall har vi kanske tre till fem incidenter per år som kommer till vår kännedom.

Gustavsviks utbildning med polisen nästa vecka var planerad sedan länge, men skillnaden är att sexuella ofredanden lagts till som ett särskilt inslag i kursen.

– Det finns ju många typer av oönskade beteenden vi kan råka ut för på badet, och det handlar om att rusta våra medarbetare för olika situationer. Hur ska vi agera och när ska vi kontakta polisen? Vilken hjälp kan vi få? säger Jonas Sjöqvist.

Vilka instruktioner har badvärdarna i dag?

– Att vara mer uppmärksamma på gäng med grabbar och hur de beter sig, och försöka se i förväg om det är en situation som kan gå över styr. Det är samma typ av metod som när vi försöker fånga in barn som lämnats vind för våg av sina föräldrar, att förebygga och se i god tid vad som kan gå tokigt. Men vi kan ju inte i förväg avvisa folk för att vi har en känsla. Det handlar om uppmärksamhet.

Vad kan badvärden göra?

– Vi kan klippa bandet och spärra årskort. Vi avvisar badgäster med oönskat beteende varje vecka. Ser vi själva vad som händer diskuterar vi aldrig, utan personen får lämna badet – såvida det inte är så allvarligt att vi ska kontakta polisen.

Ni har ingen övervakningskamera?

– Nej, länsstyrelsen är ju väldigt restriktiv. Men det är möjligt att vi är tvungna att gå den vägen beroende på hur det här utvecklar sig, säger Jonas Sjöqvist.

Gustavsvik har hamnat mitt i en pågående samhällsdiskussion om tafsande, och frågan är om det blivit för mycket mediefokus på ofredanden som skett på badet.

– Nej, det vet jag inte. Det är ju en väldigt allvarlig fråga, säger Gustavsviks badchef Stina Larsson.