Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ballongflygare gör upp om mästerskapstitlar

Ballongflygning är en exercis i mikrometeorologi och kartläsning. Nordiska mästerskapet ballongflygning avgörs just nu i Örebro.

Annons

För värdskapet står Örebro ballongklubb.

– Det här är det största evenemanget vi har haft. Det är kul att få äran. Organisatoriskt är det stort för vi är ju en liten klubb. Men vi har fått positiv feedback, berättar Daniel Sjökvist, ordförande.

När alla 13 tävlande ekipage samlades för genomgång i Frimurarlogens lokaler på onsdagskvällen råder en förväntansfull spänning. Kartor ligger på borden och från dataskärmarna blinkar kartprogram och som väntar på att utmärkta punkter för målen som deltagaren ska nå.

Detta ska sedan matchas ihop med väderförutsättningarna. Deltagarna får en väderbriefing som är avgörande för att kunna genomföra tävlingsmomenten. Att styra ballongen går inte utan allt handlar om att hitta vindriktningar och luftlager.

– Det svåraste är att hitta vindriktningar på rätt höjd för att ta sig dit man vill. Det underlag med prognoser man får ska man kunna tolka och läsa av i luften och det är svårt, förklarar Daniel Sjökvist.

Går det att öva och bli duktig på det?

– Ja, det gör det men det krävs mycket träning och det kräver också att piloterna har ett bra lag för att man ska lyckas, säger han.

Det har de som tävlar här. Alla är erfarna. Här finns till exempel Thomas Grubström som coachas av sin pappa John Grubström som är erfaren ballongpilot.

Thomas Grubbströms mål är att kvala in till VM som går i Japan 2016. Dit skickar Sverige två ballonger.

Efter briefingen ger sig alla av till Sannahed. Ballonger vecklas ut. Teknik riggas, väderballonger skickas upp för att i första hand vindriktningen ska kunna fastställas.

I kvällens deltävling är planen att flyga till Kvarntorp och sedan till ett mål som varje pilot bestämmer själv utifrån vissa riktlinjer.

I takt med att vinden mojnar och ändrar riktning misstänker Thomas Grubström att tävlingsledningen planerar att ändra upplägget.

– Det kommer att förändra allt, förklarar han medan han följer en rosa väderballong med en kompass för att staka ut riktningen den tar på olika höjder.

Så kallar äntligen tävlingsledningen till möte. Nu har beslutet fattats att kvällens heat i stället går till Pålsboda. Strax hissas en grön flagga som betyder att om max 30 minuter måste alla vara i luften.

Det är en färgsprakande syn när ballongerna fylls med luft som hettas upp och stiger i skyn.

Annons