Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Erikssons landslagschans – efter elva år ute i kylan: "Klart jag vill spela VM"

Två landskamper i finskt ösregn. Torka sedan dess. Men nu får Örebro-sonen Jesper Eriksson en ny blågul chans – efter elva år. "Skillnaden sitter i skallen" säger 33-åringen.

Annons

Jesper Eriksson, tongivande i elitserieledande Villa, får äntligen chansen i landslaget. Jesper är föstrad i ÖSK.

Det är aldrig för sent att ge upp, kan man säga. Fast det är alldeles fel när det gäller Jesper Eriksson.

Bandystjärnan från Örebro, fostrad i ÖSK men med huvuddelen av karriären i Hammarby, har väntat länge. Väntat, och kämpat, men bara nästan gett upp hoppet om en ny chans i landslaget. För elva år sedan gjorde han två landskamper i Finland, i ösregn.

– Gjorde nog inget större avtryck där, har man förstått. Klart att jag undrat om jag någonsin skulle få en ny chans, har nog ärligt talat trott att den tiden var förbi. Men jag har haft några bra år på slutet, och det ska bli riktigt kul att få testa att spela med de allra bästa, säger Jesper.

Efter tio år i Hammarby och en sväng till Ryssland kom Eriksson till Villa och Lidköping 2012, och spelade i vintras SM-final med klubben, som fick ge sig mot Västerås.

Laget toppar nu en jämn men haltande elitserietabell, med Jesper Eriksson som spelbyggande motor.

Och det är för den rollen han är tänkt i landslaget, som ska spela en fyranationersturnering mot Finland, Ryssland och Norge med start nu på fredag.

Är du överraskad över uttagningen?

– Ja, det är klart. Men samtidigt vet jag att jag var nära VM-truppen i vintras, men då föll jag på att VM spelades utomhus och att Svenne Olsson (förbundskaptenen) ville ha med mer fysiska spelare. Men jag vet att han haft koll på mig, och det är roligt att få chansen nu, säger Jesper, som i mittfältsrollen främst slåss med Sandvikens Daniel Berlin och Hammarbys Adam Gilliam.

– Två riktigt bra spelare. Men jag vet också vad jag kan, och hoppas kunna visa det.

Du har hållit en hög nivå i många år. Varför har det dröjt så länge, tror du?

– Jag vet inte, men jag känner att jag blivit jämnare och bättre. Det var lite för mycket upp och ner tidigare. Jag har fått ordning på skallen, det är den stora skillnaden. Lärt mig att lägga energi på rätt saker.

I månadsskiftet januari-februari är det VM på hemmaplan – i Sandviken. Tankar där?

– Klart att jag gärna vill vara med. Det blir ett VM som alla vill spela. Att jag är med nu visar att jag har chansen, men då gäller det att prestera också. Två eller tre ska bort från den här truppen, säger Jesper.

Men det allra viktigaste med landslagsplatsen är, lite oväntat, möjligheten att få tyst på sommarstugegrannen och kompisen Erik Säfström.

– "Du har ju tränat mycket mer än ja, varför är du inte med i landslaget" brukar han tjata om. Vore skönt att kunna svara, och inte bara sitta och nicka, säger Jesper skrattande.

Säfström, ÖSK:are i ryska Neftyanik, är också med i helgens svenska trupp. Däremot fick inte förra örebroarna Patrick Sjöström och Simon Folkesson i Västerås plats den här gången.

Mer läsning

Annons