Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara arbetarna själva kan stoppa varslen

En varselvåg drar över Sverige i tilltagande styrka. På arbetsplats efter arbetsplats varslas bemanningsanställda såväl som fast anställda. Fackpamparnas svar i krisen är att administrera nedskärningar och hjälpa företagen att sänka lönerna. Det enda som kan häva utvecklingen är att vi som arbetare vägrar gå med på detta!

Vi arbetar övertid i en enorm omfattning samtidigt som arbetslösheten är rekordhög, företagen går inte med förlust – tvärtom: de går med stora vinster. Varför avskedas då folk till höger och vänster?

Det har skett en enorm omfördelning av resurser de senaste decennierna, från arbetare till företagare och chefer. För oss som fackförening är detta en oacceptabel utveckling.

Under allt för lång tid har näringslivet och de allra rikaste fått styra allt för mycket över vårt samhälle. Man skapar absurda arbetsmarknadslösningar som FAS-3 och erbjuder unga mycket dåliga villkor inom bemanningsföretag. Detta är ett race mot botten där vi är på väg tillbaka till 1800-talets spelregler på arbetsmarknaden.

Vad presenterar vi då för lösning på dessa problem? Vi ser att där arbetarna är sammansvetsade, hopsnackade och redo att ta fighten mot ledningen blir arbetssituationen mycket bättre. Ett uppsving för facklig verksamhet som inte riktas in på att ligga arbetsgivarna till lags skulle snabbt kunna förändra mycket på vår arbetsmarknad. Börja snacka ihop er och kämpa på jobbet. Tillsammans har vi styrkan att stoppa bemanningsföretagens utspridning, stoppa varslen, sänka arbetstiderna, höja lönerna och ordna jobb åt många fler.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel