Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara krig mer förödande än tystnad

Annons

Är det jobbigt att vara politiker? Nä, knappast! Varför denna fråga? Jo, så här när semestertiderna bankar på från alla håll blir det faktiskt lite tid till reflektion. Jag träffar massor med människor, främst medborgare i kommunen.

Den i särklass vanligaste frågan jag får: Är det inte jobbigt att vara politiker? Andra följdfrågor kan vara: Det måste vara många som ringer och klagar? Eller, Hur orkar du svara alla arga, ledsna eller besvikna medborgare?

Och visst, jag kan medge att det finns stunder som är mindre behagliga. Men tänk er tanken att ingen skulle höra av sig alls! Varken arga, glada, ledsna besvikna eller förnöjda.

Det skulle kunna bero på två saker. Dels att alla var så nöjda så de inte behövde tala med varken politiker eller tjänstemän. Detta scenario är ju inte speciellt troligt då vi människor tänker så olika. Dels skulle det kunna bero på att man inte får eller vågar höra av sig, eller ännu sämre: att man helt enkelt inte bryr sig.

Jag förstår att många tycker att politiker i allmänhet inte lyssnar på sina väljare, men faktum är att den absoluta viktigaste egenskapen hos en politiker är just att kunna lyssna. Jag är också ganska övertygad om att jag har medhåll i denna fråga från de allra flesta politiker, oavsett vilken partitillhörighet de har, att förmågan att lyssna är central.

Det är nog lite paradoxalt, för ju mer vi lyssnar, desto mer vill man att man ska lyssna. Kontakten med medborgare är det absolut roligaste i det kommunala uppdraget. Jag kan inte få nog. Mitt enda problem är att tiden inte räcker till för alla samtal. Ändå är det inget alternativ att sluta samtala med folk. Det är grundstenen i det demokratiska samhället.

Hur skulle jag annars få veta om den kommunala servicen inte fungerar bra eller dåligt, eller att den kan göras bättre om man gör på ett annat sätt istället? Nästan alla idéer som har blivit politik kommer från folket. Åtminstone de idéer som betytt något för människor.

Politiker är inga maskiner som på löpande band hittar på lösningar i olika frågor. Politiker är människor som behöver samtala med andra människor, för att få synpunkter och för att kunna testa idéer och lösningar på olika samhällsfrågor.

Det är väl bara krig som kan vara mer förödande än tystnad. Och då menar jag tystnad från medborgarna. Så min slutsats blir att jag är beroende av alla samtal. Det gör inget att det kommer fram folk och lämnar synpunkter när jag handlar på konsum eller käkar lunch på någon av våra restauranger. Det ingår i mitt uppdrag, och jag trivs med det. Det är varken jobbigt eller tråkigt, bara roligt.

Som avslutning på denna termin passar jag på att önska alla läsare en skön och vilsam sommar. Hoppas att det kommer födas många goda och utvecklande idéer runt om i länet som kommer delges kommunpolitikerna. Kanske kommer jag själv vila öronen lite över sommaren, men absolut inte stänga av dem (öronen alltså)! Vi hörs! Vi ses! Och vi råkas!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons