Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barcelos bjuder på bättre myt än mat

Det är något svårdefinierbart över den nya restaurangen Barcelos på Järntorgsgatan i Örebro. Den sydafrikanska matkedjans första restaurang i Sverige, serverar portugisiska smaker i något som påminner om ett snabbmatshak och som får oss att tänka på musikfestivalmat.

När Barcelos slog upp sina Örebroportar i våras, väckte den en viss uppmärksamhet. Menyn består mestadels av kyckling, men med tanke på att kedjan knappt finns någon annanstans i Europa, men däremot i länder som Sydafrika, Sudan och Zambia, ser vi fram emot en del spännande smakupplevelser när vi går dit.

Man kommer inte ifrån att vi blir en smula besvikna.

För 89 kronor utlovas buffé. Vi betalar i kassan och personalen är trevlig och artig. När vi har betalat ser vi oss förväntansfullt om efter rågade tallrikar med exotisk mat. Men i stället möts vi av ett värmeskåp med kycklingspett, grillad kyckling och buffalo-wings. Strax intill står ett bord med knallgult ris, grönsallad, coleslaw och pommes frites. Drycken som serveras till är rumstempererat kranvatten, den som vill ha något annat får betala extra.

Ett par av faten är dessutom tomma redan när det är vår tur att ta mat. Maten lagas efter hand i små portioner, vilket förstås känns fräscht. Å andra sidan är varje portion som tillagas så liten att den tar slut med en gång – det är svårt att förstå varför de har valt buffékonceptet när faten så ofta är tomma.

Och att restaurangen har rötter i både Portugal och Sydafrika märks föga när det kommer till smaken. Kycklingen är inte särskilt spännande kryddad, och smaken är densamma oavsett om köttet serveras på spett eller i grillade bitar. Dessutom är alltsammans torrare än det borde vara.

Inte heller tillbehören är särskilt upphetsande. Det gyllene riset är vackert, men inte särskilt spännande. Kålsalladen är god men inget extra och detsamma gäller för grönsalladen. Och pommes fritesen tar slut hela tiden men är ändå inte särskilt frasiga när de väl serveras.

Hur vi än vrider och vänder på Barcelos koncept har vi svårt att förstå hur det kan vara en kedja som har spridit sig över världen. Det är egentligen inget fel på maten, men den har mycket mer karaktären av en tisdagsmiddag i någon lagom matintresserads hemmakök, än av buffé på en lunchkrog mitt i stan.

På en vägg i en av matsalarna finns en tavla som berättar myten om hur Barcelos skapades. Det är en spännande berättelse om en dödsdömd man som skonas när en död höna återuppstår likt fågel Fenix.

Vi tänker att spännande varumärken och märkliga myter är bra för en krog – men spännande smaker vore ännu bättre.

Betyg

Barcelos,

Järntorgsgatan

Totalpoäng: 10 p

Service: 2

Poängen med att servera lunch som buffé är att gästerna kan plocka för sig av alla rätter direkt, utan att behöva vänta på tillagning och servering från köket. På Barcelos lägger de upp så lite åt gången på bufféborden att man ändå får vänta.

Meny: 3

”Buffé” signalerar olika alternativ. På Barcelos kan man välja mellan kyckling, kyckling och kyckling. Vingar, lår eller spett. Enda variationen är ris eller pommes frites och grillsåser av olika styrkegrad på bordet.

Smak: 3

Kyckling som smakar som kyckling. Sallad, cole slaw, pommes frites och sås. Det känns som något som brukar serveras på papptallrik på festival eller marknad. Inget fel på tillagningen, men vad är grejen?

Extra: 2

Nja, inte mycket – kaffe men ingen kaka, ljummet kranvatten och så massor med kyckling. Vi har svårt att förstå den här kedjans koncept, men vi gillar att maten är så vällagad att man måste vänta på varje rätt.