Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn från Stureskolan evakueras till andra sidan Örebro på oklara grunder

Annons

Den 19 mars kommer Grundskolenämnden att ta beslut om att evakuera halva Stureskolan på Öster till Olaus Petriskolan på Norr under HT 20 och VT 21.

Att skolor behöver renoveras och barn evakueras är inte konstigt. Det som är märkligt i sammanhanget är bristen på beslutsunderlag i frågan. Ingen som helst utredning av olika alternativa lösningar till en flytt från öster till norr har nämligen presenterats.

Enligt grundskoleförvaltningen har man ”nogsamt övervägt vilka alternativ som är mest gynnsamma.”. Så kanske det är, men eftersom detta uppenbarligen inte har skett i skrift eller diarieförts är det är omöjligt för både medborgare och beslutsfattare att avgöra om så är fallet.

Vilka kommunala ersättningslokaler man i övrigt har tittat på står det ingenting om.

Det enda beslutsunderlag nämnden får del av inför beslutet nästa vecka är en vag och hastigt framskriven "barnkonsekvensanalys” som tillkommit i dagarna. Under en av punkterna beskrivs svepande att man har tittat på olika alternativ, att Engelbreksskolan inte har utrymme och att Nikolaiskolan inte är aktuell.

Vilka kommunala ersättningslokaler man i övrigt har tittat på står det ingenting om. Om man har övervägt paviljonglösningar vid andra skolor på Öster framgår inte heller. Vilka premisser som har varit vägledande för det ”nogsamma övervägandet” (exempelvis tillgång till friyta, matsal, alternativ skolväg, arbetsmiljö för elever och pedagoger etcetera) saknas helt och hållet. Tillika vad olika lösningar skulle innebära ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv.

Vi är djupt oroliga för den märkliga hanteringen av ärendet och för beslutets konsekvenser.

NTF har i en skrivelse bedömt barnens kommande skolväg med dess utsatta trafikmiljö som ”inte alls lämplig för barn i låg- och mellanstadiet”. Förvaltningen har efter att ha fått del av skrivelsen lagt till ett förslag om skolbuss. Men förvaltningen påtalar själva att: ”effekten av ett sådant beslut riskerar att bidra till lägre pedagogtäthet i klassrummen. Anledningen är att personalen då behöver hjälpa barnen på bussen samt ta sig mellan skolorna.”

Vi är djupt oroliga för den märkliga hanteringen av ärendet och för beslutets konsekvenser. Vi är oroliga för pedagogernas arbetsmiljö. Vi är oroliga för hur långa dagar barnen kommer att få beroende på hur busslösningen kommer att utformas och för den skolväg barnen ska ta sig i de fall busstiderna inte kan kombineras med föräldrarnas arbetstid. Det finns också en befogad oro för de elever som blir kvar på skolan under byggtiden. Konsekvenserna för dessa elever berörs nämligen inte med ett ord i "barnkonsekvensanalysen”.

Vi hoppas att nämndens beslutsfattare gör det enda rätta och återremitterar ärendet till förvaltningen tills dess att ett ordentligt beslutsunderlag kan presenteras. Man kan inte flytta 150 barn över halva stan utan grund.

Föräldrar till barn på Stureskolan:

Kristofer Sjöö, Hans-Christian Thulin, Simon Kurt, Kristin Kurt, Jennifer Stenholm, Lars-Ove Mattsson, Karin Dahlborg, Lilli Ehn, Hanna Ågren, Jörgen Larsson Ågren, Sanja Pivodic, Jens Olofsson, Annie Liljedahl, Lars Palm, Linnea Fernstedt, Mathias Fernstedt, Freja Werke, Lars Werke, Andreas Rahm, Martin Fried, Josephine Björkstrand, Karin Hillerström, Sara Karlsson, Elisabeth Carlsson Kjellsdotter, Angelica Gustavsson, Sophie Granlund, Gustav Granlund, Lars Rubensson, Rebecka Sjöstedt, Kebba Conteh, Anna Karlsson, Hanna Ågren, Jörgen Larsson Ågren, Thomas Andersson, Sara Henriksson, Veronica Chennaya, Johannes Ritari, Frida Sevelin, Camilla Waldmark, Malin Johansson, Hanna Richter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel