Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnbidrag är inget för egoister

Svar

...  till Omar El Fares, NA 3 december.

Omar du tänker fel. Barnbidraget infördes 1948 och var tänkt att ge barn i fattiga familjer bättre stöd och inte för ökat barnafödande. Självklart behövdes pengarna mer för dem med stora barnkullar. I många familjer var mamman hemma och fadern stod för all inkomst. Min mamma blev jätteglad för bidraget som kom lagom som jag skulle börja i första klass. Det gav möjlighet att till exempel köpa nya kläder.

Att barnbidraget är lika för alla gör att ingen behöver utpekas särskilt för att vara fattig. Dessutom är det en administrativ vinst att inte göra en särskild inkomstprövning. Om vissa ska få bidrag måste dessa ansöka på egen hand eller ska staten göra eftersök? När man fått bidrag måste det kollas upp om föräldrarnas inkomst ändras. Sen gäller det också att ingen får bidrag på fel premisser. Att ge hårt arbetande föräldrar skattesänkning kan omöjligt ge alla barn en bättre uppväxt.

Omars fråga är om individer som inte har barn ska betala för andra som har barn. Resonerar man så kan man göra fler ifrågasättanden.

Ska friska individer betala för andras sjukvård?

Ska individer som har råd med hög hyra betala för bostadstillägg för som inte har råd?

Ska individer som arbetar betala försörjningsstöd för dem som inte kan försörja sig själva?

Vill vi ha ett egoistiskt samhälle där den som har det bra bara tänker på sig själv och inte vill ställa upp för andra som inte är lika lyckligt lottade och inte har samma möjligheter till ett bra liv?

Alice Sandström

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel