Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen får ställa svåra frågor

Barns tankar kring världsfrågor och rädslor, men också glädje och önskningar. Elever från Grythyttans skola besökte utställningen ”Min farfar kom till Sverige”.

En uppsluppen skara elever från årskurs 3 kommer med bussen från Grythyttan för att besöka Formens hus. I fokus står utställningen om Otto Jensen som utvandrade från Danmark till Sverige. En utställning mot rasism och främlingsfientlighet skapad av barnbarnet Lena Ryös och konstnären Sara Mirzajanzadeh. Sara tog emot klassen och lotsade dem genom utställningen där utgångspunkten är en rad brev från 1915–30 skrivna av Lenas danska familj till sonen Otto. Vardagliga ting med oro, kärlek och omtanke speglar en tillvaro som är lätt att känna igen.

Sara för samtal

med barnen, berättar om breven till Otto där mamman bland annat uppmanar sonen att ta hand om sig och ta på sig varma yllekläder.

– Brukar era föräldrar tjata? frågar Sara och får ett samstämt ”jaaa” till svar.

Sara berättar om Ottos längtan efter choklad och smör, att han blir kär samt om en sjukhusvistelse och frågar barnen om deras tankar. Eleverna får möjlighet att ge uttryck för egna funderingar och upplevelser, vad de själva varit med om. Sara lyssnar uppmärksamt på var och en.

I en workshop jobbar barnen sedan vidare. De får rita, klippa och klistra. Uppdraget är att berätta vilket land de drömmer om att bo i, men också om vad som skrämmer, gör dem glada eller vad de längtar efter.

Stina Börjel ritar koncentrerat en flagga. Hon tycker berättelsen om Otto är intressant.

– Och att de vågar berätta. Det är ju lite privat med alla brev där Otto berättar att han är kär och så.

Stina konstaterar också att människors funderingar och oro inte var annorlunda då, för hundra år sedan.

– Nej, skillnaden är inte så stor mot i dag. Lite förvånad blev jag, att tankar kan vara så lika.

Syftet med workshopen är att väcka intresse kring frågor om medmänsklighet och ödmjukhet samt att ge lite perspektiv.

– Det kan vara svårt att prata om allvarliga saker med barn. Men jag tror att de klarar mer än vi föreställer oss, bara vi tar det på deras nivå, säger Sara.

Barn ska få vara barn, men de har också ett behov av allvar och ser verkligheten omkring sig.

– Min förhoppning är att barnen ska känna glädje för det de faktiskt har men också känna sympati för andra barn som inte har det så bra, säger Sara.

– Vi jobbar ständigt med dessa frågor, men det känns bra att lämna klassrummet och ta upp dem i ett annat sammanhang, säger läraren Marianne Cederlöv.

En fortsatt diskussion om upplevelserna i Formens hus ska fortsätta på skolan.