Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen har tyckt till om ny lekplats

Saker att klättra och balansera på. Det var ett återkommande önskemål när barnen själva har fått vara med och sägs sitt om den nya lekplatsen som ska byggas i Dalsta/Stensnäs-området i Nora. Häromkvällen var föräldrar och barn inbjudna till den blivande lekplatsen för att se hur arbetet fortskrider.

Annons

Än så länge är här bara en slagen äng invid en dungen mellan bostadsområdena Dalsta och Stensnäs, men nästa sommar finns här en lekplats om allt går enligt planen.

– Tanken med den här kvällen är inte att presentera ett färdigt förslag på hur lekplatsen ska bli utan att stämma av och se om det finns ytterligare idéer, sa Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare på BKT som höll i träffen tillsammans med Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg på Nora kommun och Kicki Hendahl, projektledare på Art Kod som lett arbetet med att samla in barnens egna idéer.

Före sommaren har ett trettiotal barn fått vara med och komma med idéer.Bland annat har de byggt modeller av hur man vill att lekplatsen ska se ut. Saker att klättra och balansera på, var ett återkommande önskemål från barnen.

– Det ska vara lite läskigt men att man ända vågar utmana sig själv. Lekplatsen kommer att ha ett naturtema, sa Arne Tschentscher som även berättade om begränsningarna.

– Det finns massor med bestämmelser när man tar fram en lekplats. Dessutom är många lekredskap dyra, så vi har både säkerhets- och kostnadsaspekten att ta hänsyn till, sa han.

Det gjorde att en del idéer kunde också avskrivas under kvällen: bland annat klättervägg, labyrint och linbana. En basketplan och mindre gräsyta att spela fotboll på är också två förslag som inte ryms i planerna.

– Men det är förslag som kommunen kan ta med sig när man jobbar fram nya platser för spontanidrott.

En idé som däremot ser ut att bli verklighet är en asfalterad stig som ska slingra sig genom dungen. Där ska man kunna åka rullskridskor och skateboard.

Under kvällen satt skisser på de föreslagna redskapen uppsatta där de är tänkta att placeras. Man kunde också gå stigen som är tänkt att asfalteras och skriva ner ytterligare idéer på post-it-lappar.

Stella och Ebba Hallor är två av barnen som fått komma mer idéer och förslag på hur de vill ha sin lekplats. Nu var de ivriga att gå runt och se på alla förslag som satt uppsatta och Stella drog otåligt i pappa Rickards hand.

– Jag tycker det är bra att man har en dialog och att kommunen lyssnar på oss boende hur vi vill ha det, säger han. För mig är det viktigaste att lekplatsen sköts så att det hålls fräscht och inte växer igen.

Fyraåriga Stella hade ett annat önskemål.

– Jag vill ha gungor.

Så här ska det bli. Stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher visar Stella Hallor, 4,5 år, och pappa Rickard som bor på Stensnäs några av förslagen till den nya lekplatsen.
Annons