Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnteater: Världens ensammaste val 

TEATER. Det är en utmaning att spela teater för små barn. Om det inte faller i smaken så travar dom bara iväg ut ur salongen. På denna föreställning satt alla kvar och följde skådespelet hela tiden.

Ett vitt lakan, ett träd, en gonggong och en zinkbalja utgör den enkla scenografin. Det är ljust i rummet och på avstånd hörs ett svagt brus från havet. De två skådespelarna fångar från första stund barnens uppmärksamhet med en böljande dans. Nu har en ordlös och varm kommunikation skapats och spelet kan börja.

Historien om världens ensammaste val baseras på en verklig val som forskarna har hört sällsamma ljud ifrån. Ensam simmar den omkring och sjunger på en ljusare frekvens än alla andra valar.

Under föreställningens gång åskådliggör man den övergivenhet som också ett litet barn kan känna, som när man ska sova i sin egen säng och mamma och pappa har sagt god natt.

Det är en härlig dynamik mellan aktörerna och när man doppar ner sina huvuden i baljan och grimaserande fyller kinderna med vatten hörs det kluckande skratt i publiken. Balansen mellan vemod, sorgsen sång och skojfriska uttryck ligger på precis rätt våglängd för denna åldersgrupp som ännu inte har erövrat språket.

Den enkla rekvisitan används på ett genialt sätt och skrapandet med en trumpinne mot plåtbaljan låter faktiskt som en hjärtskärande klagan från en ensam val i havets djup. Riktigt förtjust blir jag också när man med tunn plast åstadkommer illusionen av vågor.

En bra saga ska också ha ett lyckligt slut. Världens ensammaste val möter världens ensammaste stjärna som har fallit ner från himlen för ett söka efter en vän. Drömmen blir verklig och vännerna förenas i en glad dans som slutar med en jättekram.

Gonggongen slår och teatern är slut. Att så många av barnen dröjer sig kvar och vill prata med skådespelarna är ett gott betyg!