Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockare upprör lokalbefolkningen

Att bulgariska bärplockare kommit till bygden är något som av olika anledningar upprör många invånare i Kopparberg. Nu tror en del att situationen kan urarta.

När NA besöker orten visar flera sitt missnöje. Alla har hört att det kommit bärplockare från Bulgarien till Kopparberg som går runt i grupper i skogen precis utanför samhället och plockar blåbär.

– De kör omkring 15-20 stycken kors och tvärs på gatan här utanför. De kan inte reglerna i Sverige, säger 29-årige Ali Lindkvist som har en tygbutik i Kopparberg.

Linnea Allén, 24, jobbar i en affär en bit bort och är inte heller förtjust i den bulgariska närvaron.

– Jag tycker att det är obehagligt att jogga i spåret när de ligger och sover där, säger hon.

Linnea Allén berättar att det råder hätsk stämning på Kopparbergs Facebook-grupp och att en del brutit sig ur den och skapat en sluten grupp ”där man kan säga vad man verkligen tycker”.

Finns det risk att situationen blir våldsam?

– Ja, om de som skapat den slutna gruppen står vid sitt ord, säger Linnea Allén.

NA träffar elva bärplockare i skogen strax utanför samhället. Två minibussar och en bil, alla med bulgariska plåtar, står på grusparkeringen. Bärplockarna är på gott humör.

– Varför är folk rädda för oss, frågar Daniele när jag via tolk ställt exakt samma fråga till honom.

– Vi gör ingen skada, vi plockar bär och sitter och spelar kort, fortsätter han.

En av de andra, Giorgio, har en teori.

– De är rädda för att vi är utlänningar. De är mer bildade, vi ser konstiga ut och har inget språk att tala med dem på, säger han.

Gruppen har tagit en paus i plockandet, som de ägnar sig åt 14-15 timmar om dygnet, och samlas kring NA. De har kommit till Sverige och Kopparberg för att det inte finns några jobb hemma.

– Vi trivs och tycker att det är fantastiskt vackert och lugnt här. Det enda negativa är att vi måste sova ute, säger Daniele.

En kvart senare, tillbaka inne i samhället, frågar vi ett pensionärspar vad de tycker om de utländska bärplockarna.

– Det där är helt åt helvete. Bären är till för svenskarna, säger Stig Persson.

Men det är ju en hobby för oss och överlevnad för dem?

– Ja men de behöver ju inte komma i sådana massor, säger han.

Stig säger att han ”egentligen inte har några problem med bärplockarna” och erkänner att de faktiskt inte sett någon hittills.

– Men man kan ju bara tänka sig hur det ser ut när de uträttar sina behov där ute i skogen, säger hans fru Maud Blomgren Persson.