Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BATTERISKANDALEN: Dyrt lägga avfall under pool – familj hotas av hög straffavgift om sanering av tomt dröjer

 
Dumpade batteriavfallet i Örebro län
Visa alla artiklar

Kumlafamiljens kostnad för sin pool blir skyhög. Underlaget som beställdes till poolen var batteriavfall och måste nu tas bort.

Under torsdagen vittnade mannen i familjen i batterirättegången mot sin tidigare arbetsgivare.

– Det var en konstig dag när jag blev uppringd av polisen, berättade mannen om när han fick reda på att materialet, som tippades i gropen avsedd för familjens pool, bör klassas som farligt avfall.

Åklagaren Helena Eckerrot Flodin har under utredningen av batterimålet undersökt flera uppgifter om att batteriavfall har använts i bostadsområden. Det som har gått att bevisa är fallet i Kumla där tre ton grävdes ner.

Kumlabon berättade för tingsrätten hur han i somras kontaktade sin före detta arbetsgivare, vd:n för återvinningsföretaget i Eskilstuna.

– Vi behövde ett material att lägga i botten, för att släta till under den pool vi köpt. Jag undrade om han hade något material som kunde passa, berättade mannen.

I samtalet med den tidigare arbetsgivaren, tillika granne till familjen i Kumla, kom förslaget upp om att svart sand kunde passa.

Mannen hade i sitt arbete på återvinningsföretaget i Eskilstuna kommit i kontakt med materialet, som där stod uppställt i hundratals vita säckar.

– Vi gjorde inget med det. Det stod mest i vägen i arbetet, berättade mannen i åklagarens förhör och sade att han inte funderat över innehållet i säckarna som på återvinningsföretaget även kallades järnsand.

– Men vi visste ju att det inte var farligt, för vi hade inte tillstånd att hålla på med farligt avfall, var hans slutsats.

Efter leveransen av den svarta massan kom en faktura på 1500 kronor. Leveransen, och fakturan, kom från entreprenadföretaget på vars arrenderade mark söder om Örebro hundratals säckar med batteriavfall stod uppställda.

Fakturan betalades, men först nu kommer den verkliga kostnaden för familjen.

– Kumla kommun har varit på mig på att materialet måste bort. Det är det vi håller på med nu, berättade mannen i tingsrätten.

Ett företag som kan gräva upp, frakta bort och ta hand om batteriavfallet har kontaktats.

– Sedan måste vi också ta tester på marken runt om för att se att det inte finns något kvar, berättade mannen.

Familjen måste kunna visa dokumentation om att allt har skett på rätt sätt. Om det inte sker inom två månader så kommer familjen, i egenskap av fastighetsägare, få betala straffavgifter på sammanlagt 150 000 kronor. Familjen måste kunna visa dokumentation om att allt har skett på rätt sätt.

Att anläggandet av poolen blir dyr för familjen står klart, men det är långt ifrån de miljonbelopp som saneringen av gården utanför Hällabrottet kostar.

I sitt vittnesmål inför tingsrätten berättade miljöchefen i Kumla, Åsa Pettersson, att saneringen av de 600 ton som grävts ner där hittills kostat 3 173 000 kronor. Saneringen beslutade Kumla kommun om, men den sker på fastighetsägarens bekostnad. Åsa Pettersson utesluter inte att kostnaden kan öka.

– Vi kommer att fortsätta med undersökningar och provtagningar, berättade hon.

Fotnot: Under fredagen, 8 maj, avslutas rättegången. Då har åklagaren och försvarsadvokaterna sina slutpläderingar.