Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre service på äldreboenden

Annons

Vi har precis firat första maj! Någon ledarskribent i en av länets större tidningar hade en ganska misslyckad analys av firandet. Åtminstone i mina ögon.

Första maj är arbetarrörelsens dag! En dag vi kan prata politik och lägga fram idéer om framtiden. En dag som minner om att politik faktiskt gör skillnad.

Jag har en ganska lång politisk karriär bakom mig som lokalpolitiker. Jag har sett på nära håll vikten av att politiken hänger ihop ifrån det lokala planet ända upp till riksnivå.

Framför allt ser man det på det lokala planet. Det blir liksom extra tydligt där. Askersund har en ganska god ekonomi, men visst brottas vi med utmaningar. Behoven i vård, skola och omsorg är stora. Prioriteringarna har stundtals varit ganska tuffa.

Men de senaste åren har vi ändå kunnat stoltsera med en ganska stabil ekonomi.

Att nu staten skjuter till nya pengar i form av de tio välfärdsmiljarderna är av yttersta vikt för en liten kommun som Askersund. Vi kan nu på allvar diskutera hur vi ska använda de av regeringen avsatta medlen.

Att kunna stärka skolan genom att öka personaltätheten i de lägre åldrarna är en del som säkert kommer få ett tillskott.

Situationen på våra äldreboenden blir allt mer arbetssam. Här behövs fler undersköterskor och annan vårdpersonal för att höja servicen till de boende och minska på arbetsbördan för de anställda.

Hemtjänstpersonalen jobbar också stenhårt, på gränsen till sitt yttersta ibland. Även här behövs medel skjutas till.

Det finns många idéer som snurrar i ett kommunalrådshuvud. Men dessa verksamheter kommer ha högsta prioritet.

Ett problem som vi brottas med är nu i stället att få tag på personal med rätt utbildning. Här ser jag vikten av att den lokala politiken går över i regiontänkande. Vi behöver mer vuxenutbildning, fler platser på universiteten. Kollektivtrafiken måste fungera tillfredsställande. Pengar kommer även landsting och regioner till del.

Vi har nu möjlighet att stärka vården, inte minst ute på våra vårdcentraler. Allt detta håller nu på att hända! För mig är det föga förvånande att det råkar vara socialdemokrater som styr i såväl vår kommun, vårt län som i vårt land. Politik gör skillnad! Jag ser det i verkligheten. Vill man förändra och förbättra, så kan man. Dess lovord över hur vi lyckats innebär inte att utmaningar och problem försvinner.

Nej, vi kommer ständigt att stöta på hinder i olika former. Ekonomi, personaltillgång, regelverk och lagar. Hela tiden kommer vi i demokratisk ordning få ompröva, testa nytt och utveckla.

Uppdraget politikerna har, oavsett nivå, handlar om att ge ett bättre liv till våra medborgare. I kommunen, i regionen och i landet. Ett stimulerande uppdrag må jag säga! Och det går som sagt bra för oss just nu ...

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons