Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befolkningen ett offer för Venezuelas vanstyre

Annons

Venezuela upplever just nu en humanitär och ekonomisk kris. Det är en av det moderna Latinamerikas värsta kriser och karakteriseras av hunger, ökad brottslighet och försök att lämna landet. Det amerikanska ”Brookings institutet” (betraktas vanligtvis som ”mitt emellan” av konservativa och demokratiska politiker) skriver att ”Venezuela är ett skolexempel på hur korruption, ekonomisk vanskötsel, och bristfälligt styre kan leda till omfattande lidande”.

I januari var inflationen över 2 miljoner (!) procent

Wikipedia beskriver hur cirka 75 procent av Venezuelas befolkning gått ned mer än 8 kg i vikt på grund av hunger och att 9 av 10 invånare lever i fattigdom. Mer än 2 miljoner människor har lämnat landet och antalet mord i landet har tiodubblats de senaste åren. Ett samhälle i upplösning.

Ansvaret för krisen ligger nästan uteslutande hos tidigare president Chavez och hos hans efterträdare, nuvarande president Maduro. President Maduro har kört landets ekonomi i botten och många människor äter avfall för att överleva. Inflationen ligger på katastrofala nivåer och löner som betalas ut på förmiddagen är i stort sett värdelösa efter lunch. I januari var inflationen över 2 miljoner (!) procent….Många affärer har slutat använda prislappar eftersom priset blir inaktuellt i samma ögonblick som det satts.

Spädbarn dör på grund av brist på modersmjölksersättning. Andra dör av uttorkning. Sjukhusen saknar resurser.

Alla drabbas, men mest drabbas barnen.

I ett hjärtskärande reportage för ett drygt år sedan skildrade tidningen New York Times barnens situation i Venezuela (https://www.nytimes.com/interactive/2017/12/17/world/americas/venezuela-children-starving.html).

Under fem månader besökte tidningens reportrar 21 sjukhus i landet, och såg hundratals barn dö av svält och mångdubbelt fler lida av svår undernäring. Unga pojkar utan mat lämnar sina hem för att försöka hitta mat som en del av gatugängen. Kvinnor steriliserar sig då de är rädda att inte kunna ge sina nyfödda barn mat. Spädbarn dör på grund av brist på modersmjölksersättning. Andra dör av uttorkning. Sjukhusen saknar resurser. Barn utan mat slutar växa och blir förkrympta, med påverkan på hjärnan och på sin utveckling utan att någonsin kunna återhämta sig. Den venezuelanska regeringen har försökt att lägga locket på. Under två år publicerade myndigheterna helt enkelt inga data över barnadödlighet(!).

Det finns en gräns när till och med militära insatser måste övervägas för att rädda liv.

Venezuela har kanske världens största oljereserver. Det är ett land vars resurser borde räcka till alla och mer därtill, förutsatt att de fördelas på ett klokt sätt. Men istället beordrar Maduro sina soldater att öppna eld mot hjälptransporter med mat på väg in i landet. Det är skamligt. Det är oförlåtligt.

Sverige har ställt sig bakom oppositionsledare Juan Guaidó som den legitima representanten för Venezuela.

Det är bra, men Sverige och hela EU måste jobba ännu hårdare. Fria val är ett minimum. Katastrofen måste stoppas. Det finns en gräns när till och med militära insatser måste övervägas för att rädda liv.

Jonas Ludvigsson

barnläkare/professor, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons