Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll det borttagna karensavdraget vid sjukdom även efter coronakrisen

Coronakrisen har fått oss att se på olika yrkesgrupper på ett nytt sätt. Helt plötsligt har yrken som tidigare inte varit särskilt synliga i debatten lyfts fram och till och med klassificerats som särskilt samhällsviktiga. Det har varit extra viktigt att de som jobbar inom dessa verksamheter har kunnat gå till jobbet därför att de är nödvändiga för att samhället hålls i gång så att vår välfärd inte stannar av. Dessa arbeten är ofta kvinnodominerade yrken. Undersköterskor, barnskötare, förskollärare, lärare eller sjuksköterskor till exempel. Yrken som inte är högt värderade när det gäller löner och ibland även har dålig arbetsmiljö.

Vi i Örebro socialdemokratiska kvinnoklubb tycker att det är viktigt att komma ihåg dessa yrkesgrupper och värde för samhället även när coronapandemin klingar av och vi vill att det slopade karensavdraget vid sjukdom blir permanent.

Utan slopad karensdag hade det säkert varit ännu fler som blivit sjuka.

När coronakrisen slog till i Sverige beslutade regeringen snabbt att karensdagen för sjukskrivning skulle tas bort. Detta för att människor med minsta symptom skulle stanna hemma från jobbet för att inte öka smittspridningen i samhället och för att inte smitta patienter och brukare inom vård och omsorg. Nu vet vi att smittspridningen inom äldreomsorgen i Sverige tyvärr inte kunde hindras och en hög andel sjuka och till och med avlidna i covid-19 tyvärr fanns och finns inom äldreomsorgen, vilket är mycket olyckligt. Utan slopad karensdag hade det säkert varit ännu fler som blivit sjuka.

Den här insatsen från regeringen har kostat en hel del pengar men nu har man sett att många andra sjukdomar har minskat ganska drastiskt på grund av en ökad medvetenhet om smittorisker och att människor som haft lindriga symptom har stannat hemma från jobbet. Perioden för vinterkräksjuka förkortades väsentligt och även den årliga influensaperioden blev kortare och färre blev sjuka och färre har också fått vanliga förkylningar.

Det finns alltså både mänskliga och ekonomiska vinster på att behålla det slopade karensavdraget

Detta är en vinst, först och främst för dem som inte blir sjuka, men även för samhället då många inte behöver stanna hemma från jobbet och vården avlastas både inom primärvård och slutenvård.

Det finns alltså både mänskliga och ekonomiska vinster på att behålla det slopade karensavdraget. Det gynnar också yrkesgrupper som inte kan jobba hemifrån eller har kompdagar att ta ut om man känner sig krasslig. Ofta kvinnor som sliter hårt inom lågt betalda arbeten, som jobbar obekväm arbetstid och som jobbar nära människor och därmed riskerar att smittas av olika sjukdomar och även smitta andra.

Vi uppmanar regeringen att behålla det borttagna karensavdraget även efter coronapandemin!

Örebro socialdemokratiska kvinnoklubb

genom Eva Eriksson

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel