Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behåll pedagogisk barnomsorg i Nora

Ett förslag ligger nu på det politiska bordet att lägga ner pedagogisk omsorg, en besparing om 1,5 miljon kronor. Tanken är att släcka ner den pedagogiska omsorgen 1 januari 2021, om kommunstyrelsen inte bromsar förslaget eller några föräldrar bestämmer sig för att starta i kooperativ form eller dylikt.

Barnomsorgsformen är mycket omtyckt av föräldrar som nyttjar den. Över 100 stycken skrivit under ett upprop om att inte lägga ner formen. Skolverket skriver Om ett barns vårdnadshavare vill att barnet ska få pedagogisk omsorg i stället för förskola eller fritidshem ska kommunen eftersträva att erbjuda det.

Nu när kommunen dessutom har en välfungerande pedagogisk omsorg känns oerhört tragiskt att återgå till ett monoutbud. Frågan är om det ens är ok, när det finns barn i kö.

Enligt skolverket kan inte kommunen utan vidare avstå från att tillhandahålla pedagogisk omsorg. Ambitionsnivån och planeringen ska vara att kunna tillhandahålla det vid behov. Tyvärr har många fått besked om att den är hotad och därför ej vågat ställa sig i kö, vilket är synd eftersom bilden på efterfrågan då blir missvisande. Nu när kommunen dessutom har en välfungerande pedagogisk omsorg känns oerhört tragiskt att återgå till ett monoutbud. Frågan är om det ens är ok, när det finns barn i kö.

Pedagogisk omsorg styrs av skollagen och förskoleplanen är vägledande. Pedagogisk omsorg kan ske i ett hem, flera personer kan ha det i en gemensam lokal, det kan vara flerfamiljslösningar där man är i varandras hem eller i lokal se vidare 25 kapitlet 8§§ skollagen.

Kommunen ska spara pengar, barn och utbildning lika så, men Lpo anser att vi i första hand bordei se till ändrade ramtider och synergieffekter i övrigt i skolan.

Att skjuta till pengar på detta vis, samtidigt som man ökar barngrupper och drar bort pedagogisk omsorg är inte ett barnperspektiv.

Sparsamhet råder, därav blir Landsbygdspartiet oberoende mycket kritiska till att när kommunens säkerhetssamordnare har sin tjänst under 2020 betald till 50 procent av statliga pengar, och annan administrativ personal har tjänstledigt 20 procent, då inrättar ny byggnadsteknisk projekttjänst genom att skjuta till drygt 100 000 kr. Ett arbete som man tycker borde ligga på Norafastigheter – inte på kommunen. I dessa besparingstider hade det varit betydligt bättre att se över den möjligheten i stället för att inrätta en ny projekttjänst. Det hade sparat drygt 700 000.

Att skjuta till pengar på detta vis, samtidigt som man ökar barngrupper och drar bort pedagogisk omsorg är inte ett barnperspektiv. Någon säger då, men det är olika verksamhetsområden. Ja det är det, men det är fortfarande Nora kommun 11000 invånare där vi borde ha en helhetssyn-större är vi inte.

Lpo uppmanar till eftertanke hos de styrande politikerna och inte öka grupperna inne på förskolorna, erbjud i stället pedagogisk omsorg som kan ta barn både nu och i höst, då några börjar skolan.

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel