Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behandling - inte fria sprutor

Det är med ett svalt okej, som Örebro kommun accepterar en lagstiftning om sprutbyte för narkomaner.

Det var i början av 80-talet som sjukdomen aids uppmärksammades. Dödligheten var 100-procentig. En av smittvägarna var narkotikamissbrukare som delade sprutor med varandra.

Under 2014 rapporterades 473 nya fall av hiv i Sverige. Av dem smittades 13 via injicering av narkotika, mindre än tre procent. Som argument för sprutbyte används även att förhindra spridning av hepatit c. Inrapporterade fall år 2013 var 769.

En av de studier som Folkhälsoinstitutet hänvisar till som argument för sprututbyte talar om ”möjliga bevis” för att sprututbyte har effekt på hiv-spridning, men ger inget stöd för att sprutbyten förebygger spridning av hepatit C.

Om tre procent av de registrerade hiv-fallen handlar om narkotikamissbrukare så är det trots allt en mycket liten andel. All icke medicinsk befattning med narkotika är förbjuden. Vi har en lagstiftning som, något förenklat, innebär en ömsesidig behandlingsskyldighet. Samhället måste enligt lag erbjuda behandling. Och missbrukaren måste, enligt lag, delta i behandling om han eller hon missbrukar så till den grad att han eller hon riskerar att skada sig själv eller andra.

Ska vi minska dödligheten bland narkomaner måste vi se till att de missbrukare som söker behandling också får det. Och vi måste se till att tvångsvården fungerar. Kedjan av åtgärder mot missbruk – från att polisen griper någon för ”ringa narkotikabrott” till att en person tvångsvårdas – måste fungera. Det har oändligt mycket större betydelse att socialsekreterarna i Örebro, Ljusnarsberg och Askersund har de resurser som krävs, än att experimentera med sprutbyte. Men visst, det kan vara bekvämt att dela ut sprutor. För det är onekligen en billigare åtgärd. Och politiker kan säga ”vi hjälper narkotikamissbrukare” samtidigt som de underlåter att göra det som är svårt och kostar pengar.