Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandlingsrekord på veterinärstation

Aldrig tidigare har nog Distriktsveterinärerna Bergslagen behandlat så många smådjur som under några timmars Öppet hus i söndags. Skillnaden mot en vanlig dag på jobbet var att det var gosedjur som fick bandage och ordinationer.

Annons
Smådjursklinik. Ellen Harjukoski fick Fåris undersökt av veterinär Camilla Kruse medan Lotta Arvidsson tittade på. CAmilla konstaterade att han stukat ena frambenet vid något vilt hopp och att han behövde bandage och vila ett par dagar.

Redan när portarna slogs upp var det fullt med folk och fä i och utanför kliniken på Tennisgatan.

– Jag tror att tv-program som Veterinärerna har stor betydelse för ett allmänt intresse för djur och djurvård, säger Hannah Uppström, klinikchef på stationen i Lindesberg och länets södra klinik i Hallsberg.

Viktor, Niclas och Gunilla Orre gick tipspromenad och Viktor hade med sig en mjukdjurselefant. Det verkade mer vara de vuxna, Niclas och Gunilla, som var oroliga för gosedjurets hälsa än ägaren Viktor själv, men han spelade lojalt med.

– Vi har åkt hit för Viktors skull. Han är väldigt djurintresserad. Nu har vi inga hästar längre, men han har en kanin och en katt. Att vara djurintresserad är bra. Det lär man sig så mycket annat av, säger Niclas Orre.

Linda och Jorma Kortesmaa hade åkt från Nora. Med var blandrashunden Flash.

– Vi var här för några dagar sedan med katten, men idag fick Flash följa med för att vänja sig och lukta på miljön här, säger Linda.

Flash är en gatuhund från Portugal som familjen tagit hand om efter en annan svensk familj. Annars hade han riskerat att hamna i hundhimlen.

– Det har gått väldigt bra. Första tiden hos oss var han rädd för vissa saker, men det gick över, säger Linda Kortesmaa.

Flash är fyra år, friskt nyfiken och trygg trots att det vimlade av ben och andra hundar inne på veterinärstationen.

Besöksströmmen slog alla med överaskning. veterinärerna svarade på frågor, personalen visade runt i huset och i veterinärernas fordon.

Klockarsgården i Aspensäng utanför Lindesberg stod för ponnyridning och Lindesbergs hundcenters Sara Lindlöf och Anan-Carin Parviainen informerade om hundkurser.

Senare i april, den 24:e kommer Anders Hallgren till Lindesberg för att hålla en föreläsning i gamla Folkets hus.

– Han utges vara världens första hundpsykolog, men är det definitivt i Europa och den som introducerade belöningsmodellen i stället för gamla tiders bestraffningsmetodik, säger Sara Lindlöf. I antal djur som behandlas av distriktsveterinärerna ligger hundar och katter i topp.

– Jag skulle vilja jobba mer med hästar. Det är mina favortitdjur, säger veterinär Fredrik Arnesson.

En varm vårdag efter en mild vinter kommer fästingfrågan upp.

– Om fästingar kan ge hundar sjukdom är omtvistat, men de kan definitivt göra hästar och kor sjuka. Fästingar är mer otäcka än farliga, men om jag hade en hund skulle jag defenitivt sätta på ett fästinghalsband, säger Fredrik Arnesson.

Moderna fästinghalsband släpper ifrån sig sporer av ett ämne som sedan sprider sig i hudens fett och som ogillas av fästingarna.

Smådjursklinik. Ellen Harjukoski fick Fåris undersökt av veterinär Camilla Kruse medan Lotta Arvidsson tittade på. CAmilla konstaterade att han stukat ena frambenet vid något vilt hopp och att han behövde bandage och vila ett par dagar.Foto: Michael Landberg
Höglandsdjur. Johanna Klockars från Klockarsgården i Lindesberg deltog med ponnyridning och alpackorna Kurt och Knut som populära dragplåster.
Rundtur. Elsa Huss Almén fick en ridtur ledd av Louise Rommestam Karlsson
Säkerhetsåtgärd. Viktor Orres elefant har varit förkyld och fick ett bandage runt snabeln för säkerhets skull trots att han varit på bättringsvägen flera dagar.
Om jag hade hund skulle jag defenitivt sätta på ett fästinghalsband till sommaren. Fredrik Arnesson, veterinär.
Det här är nästan lika roligt som att vara vanlig veterinär med andra djur. Camilla Kruse, veterinär.
Annons