Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekräftat: Ericsson klar för F1

Marcus Ericsson från Kumla blir Sveriges förste formel 1-förare på 23 år. Det offentliggjorde Caterham-stallet på en presskonferens på tisdagen.

Annons

Precis som det ryktas om en längre tid blir japanen Kamui Kobayashi och Marcus Ericsson Caterhams förarpar i årets F1.. Reserver blir Robin Frijns och Alexander Rossi.

- Helt fantastiskt att vi lyckats få ihop det här. Det är på tiden. Det är många år sedan en svensk körde F1, och det är så klart otroligt häftigt att jag blir den näste, säger Marcus Ericsson i ett pressmeddelande.

-  Det har varit en rätt så lång process. Alla F1-team har bra koll på GP2, och det var väl där det började. Sen har folket runt mig haft kontakt med Caterham, medan jag har fokuserat på min körning. Men nu på slutet har jag ju märkt att det varit nära, fortsätter Ericsson.

Caterhams teamchef, Cyril Abiteboul, berättar för Viasat Motor att det varit en noggrann rekrytering där inget lämnats åt slumpen.

– Vi är väldigt glada över att Marcus kör för oss 2014. Det här är resultatet av en lång process, men det har varit värt all tid och ansträngning för det är viktigt för oss. Det här blir vårt femte år i F1, och vi måste börja röra oss upp för gridden. Där tror vi att Marcus kan spela en viktig roll.

En dröm går därmed i uppfyllelse för 23-årige Marcus Ericsson som blir den tionde svensken i historien som får chansen i världens största racingserie.

Senast länet hade en F1-förare var på 1970-talet då Ronnie Peterson tog tio segrar på 123 F1-lopp innan han avled i sviterna efter en krasch på Monza 1978.

Caterhamstallet har sitt säte i Leafield, Oxfordshire, i England. Mannen bakom stallet heter Tony Fernandes som äger flygbolaget Air Asia och som enligt den amerikanska tidskriften Forbes är 21:a på listan över Malaysias mest förmögna personer. Fernandes är i fotbollskretsar mest känd för att äga 66 procent av engelska Queens Park Rangers där även F1-pampen Bernie Ecclestone tidigare var huvudägare.

Caterham debuterade i F1 2010, fast då under namnet Lotus Racing. De senaste två säsongerna har stallet gått under namnet Caterham men ännu inte lyckats ta någon poäng eller topp-tio-placering i F1.

2013 körde Charles Pic och Giedo van der Garde för Caterham. De lämnar nu stallet.

Marcus Ericsson kommer att köra med nummer 9 på sin Caterham-bil och teamkompisen Kamui Kobayashi får nummer 10.

F1-premiären körs i Melbourne, Australien, den 16 mars.