Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekräftat: Spyker köper Saab

(UPPDATERAD 20:20) Nu är det klart. Efter många turer är det nu bestämt att holländska Spyker köper Saab. GM bekräftar köpet i ett pressmeddelande på deras hemsida.

- Dagens tillkännagivande är goda nyheter för Saab-anställda, återförsäljare och leverantörer. Det är goda nyheter för miljontals Saab-kunder och fans över hela världen, och goda nyheter för GM, säger John Smith, GM Vice President för företagets planering och allianser, i pressmeddelandet.

Bildar nytt bolag

Enligt avtalet ska Spyker bilda ett nytt bolag, som kommer att gå under namnet Saab Automobiles Spyker.

- Vi har arbetat med många parter under det senaste året, däribland regeringar och investerare, och jag är mycket glad att vi kunde komma fram till en så bra lösning. En lösning som bevarar arbetstillfällen i Sverige och på andra platser. GM kommer att fortsätta stödja Saab och Spyker på deras väg framåt, säger Nick Reilly, president, GM Europé, i pressmeddelandet.

Statlig garanti

Den svenska regeringen har beslutat att ge statlig garanti till Saab Automobile för lån hos Europeiska investeringsbanken (EIB). Regeringen uppger att de för en dialog med EIB och EU-kommissionen, som båda måste fatta beslut för att garantin ska kunna ställas ut av Riksgälden.

- EIB-lånen är utformade för att ge bilföretag möjlighet att ställa om till mer miljövänliga och säkra produkter och det är glädjande att Saab med dagens beslut kan fortsätta utveckla kunnandet i svensk fordonsindustri, säger näringsminister Maud Olofsson, i ett pressmeddelande från regeringen.

"Oerhörd lättnad"

IF Metalls ordförande Stefan Lövfen uppger i ett pressmeddelande att han är lättad över beskedet.

- Anställda på Saab, alla berörda i underleverantörsledet och alla andra som är beroende av ett livskraftigt Saab är verkligen värda att få glädjas och få positiva besked. Inte minst de lokala fackliga organisationerna på Saab är värda all beundran för den geist och positivitet de visat under hela tiden. De och hela IF Metall har aldrig gett upp, säger Stefan Löfven.