Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berätta om Café 29:an

Café 29:an på Köpmangatan 1959, finns det något om det? Det var min mor som drev det tillsammans med min far, Ulla och Allan Börjestål.
Kenneth Börjestål

Svar:

Köpmangatan 29 är numera bebyggt av A-huslängan, beläget mittemot Krämarhuset. Café 29:an låg före ombyggnaden av Söder i Örebro invid gamla Frälsningsarmén och omnämns redan i början av 1920-talet. Under tre decennier kom kaféet att ha flera olika ägare, bland annat Helfred Lewren, Sigrid Eriksson, Anna Olsson, Hanna Åström, Margareta Wester, Olga Sparre och May Reinholdsson.

Enligt uppgift i handelsregistret för Örebro stad startade Allan Börjestål kaféverksamhet på Köpmangatan 29 den 14 april 1958. Firman upphörde den 3 november redan samma år och kaféverksamheten på 29:an övertogs av Anders Herbert Anderstedt. Året innan hade Börjestål även startat Örebro Städtjänst, men städverksamheten upphörde 1958.

Den sista uppgiften vi har om Café 29:an är att Ingeborg Torstensson övertog firman 1959 och drev kaféet i knappt två år.