Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berätta om Café 29:an

Café 29:an på Köpmangatan 1959, finns det något om det? Det var min mor som drev det tillsammans med min far, Ulla och Allan Börjestål.
Kenneth Börjestål

Annons

Svar:

Köpmangatan 29 är numera bebyggt av A-huslängan, beläget mittemot Krämarhuset. Café 29:an låg före ombyggnaden av Söder i Örebro invid gamla Frälsningsarmén och omnämns redan i början av 1920-talet. Under tre decennier kom kaféet att ha flera olika ägare, bland annat Helfred Lewren, Sigrid Eriksson, Anna Olsson, Hanna Åström, Margareta Wester, Olga Sparre och May Reinholdsson.

Enligt uppgift i handelsregistret för Örebro stad startade Allan Börjestål kaféverksamhet på Köpmangatan 29 den 14 april 1958. Firman upphörde den 3 november redan samma år och kaféverksamheten på 29:an övertogs av Anders Herbert Anderstedt. Året innan hade Börjestål även startat Örebro Städtjänst, men städverksamheten upphörde 1958.

Den sista uppgiften vi har om Café 29:an är att Ingeborg Torstensson övertog firman 1959 och drev kaféet i knappt två år.