Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättelser om Lanna i ny bok

Det som började som en studiecirkel har nu resulterat i en bok med berättelser om livet i Lanna.

Det var osäkert in i det sista om boken skulle hinna komma. På fredagsmorgonen låg den nämligen kvar hos bokbinderiet i Norrköping. Men precis lagom till det planerade boksläppet på Lanna bokhandel kunde fem kartonger med Lannaboken bäras in.

– Jag har inte ens hunnit titta i den än, säger redaktör Berit Ydreborg, men kan efter en stunds bläddrande konstatera att hon är nöjd.

Lannaboken kom till genom en studiecirkel i Lanna-Hidinge byalag som startade 2008. Från början studerades stenindustrin med hjälp av gamla dokument. Efter ett par år utkom en liten skrift med resultatet.

– Vi fick nog lite blodad tand när efterfrågan blev stor.

Arbetet utvidgades och har nu sammanställts i en 176 sidor lång bok, där flera författare bidragit med text och bilder. Här finns berättelser om kända och okända personer och platser, minnen, memoarer, historia och dokumentation. 600 exemplar har tryckts totalt.

Boken presenterades under festliga former med bubbel, frukt och praliner. Flera av författarna hade kommit till bokhandeln, och var liksom Berit nöjda med resultatet.

– Även om vi läst sammanställningen löpande, blir det annorlunda när man har den färdiga boken, säger Ove Landström.