Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berggrensk envishet löste brott

Envishet kan löna sig. Efter ett och ett halvt år är i alla fall två av de tre stulna motocross-motorcyklarna tillbaka hos familjen Berggren i Vintrosa efter en utflykt till Litauen.

Natten till den andra november 2012 fick bröderna Joakim och Emil Berggren sina tävlingsmotorcyklar stulna från familjens garage i Vintrosa.

– Emil skulle hämta ut sin vanliga cykel ur garaget och såg att dörren stod öppen. Han springer in och hämtar mig och vi gick ut tillsammans för att konstatera att motorcyklarna var borta, berättar mamma Annika.

– Ur garaget hade det försvunnit tre motorcyklar, varav två var oförsäkrade, men också sex cross-stövlar och en ishockeytrunk.

Inbrottet polisanmäldes förstås men ingenting hände och polisen skrev så småningom av ärendet.

– Men vi är nog envisa som synden i vår familj, skrattar Annika. Så vi började forska lite själva. Vi ville ju ha tillbaka motorcyklarna.

Den första ledtråden fick de genom ett tidningsbud som observerat en litauisk skåpbil som stått parkerad en bit ifrån huset samma natt som inbrottet ägde rum.

– Sen gick det en tid och så plötsligt ringde det en polis från Österbybruk i Uppland efter en liknande stöld där. På något vis hade han fått nys om stölden hos oss.

– Han berättade att dom hade spaning på en litauisk liga som specialiserat sig på att stjäla motorcyklar.

– Då förstod jag att motorcyklarna kanske kunde finnas på andra sidan Östersjön någonstans.

Tiden gick och de hände inte så mycket, familjen trodde fortfarande att motorcyklarna var borta för gott. Men så plötsligt en dag i juni förra året så ringde en klubbkompis till familjen som också blivit av med en motorcykel och berättade att han hittat två av motorcyklarna på den litauiska motsvarigheten till Blocket.

– Det rös till i hela kroppen när jag såg bilderna på våra motorcyklar, fortsätter Annika.

Fast för familjen Berggren var det ju inte bara att åka över och hämta motorcyklarna.

Nej, det var i stället startsträckan på ett gigantiskt och byråkratiskt pappersarbete.

– Vi började med att ringa till polisen för att få hjälp, men de var först inte jätteintresserade av att hjälpa till för att få hit cyklarna.

– Sen ringde jag till utrikesdepartementet för att få råd om hur jag kunde få hjälp. Men dom sa bara att jag borde JO-anmäla polisen som inte ville hjälpa till.

– Jag fortsatte att ringa till litauiska ambassaden i Stockholm, men där var det ingen som kunde tala engelska eller svenska.

– Till slut fick jag tag på en underbar kvinna på svenska ambassaden i Vilnius som var oerhört hjälpsam. Alla papper vi hade skulle ju översättas till litauiska, och det var ju inte så himla lätt.

Och så gick tiden igen, det hände inte så mycket.

Men så plötsligt en dag för omkring två veckor sedan så damp det ner ett mejl från polisen i Litauen som berättade att de hade beslagtagit motorcyklarna som hittats i två olika städer.– Så i torsdags satte vi oss i bilen och körde ner till Litauen och hämtade motorcyklarna. Och i lördagskväll var vi hemma igen.

– I Litauen möttes vi av två jättetrevliga poliser som hjälpte oss på alla sätt. Dom tyckte nog det var lite kul att träffa ett par envisa svenskar, säger Annika och ler.

– Men en motorcykel är ju fortfarande borta. En tröst är ju att den var i alla fall försäkrad.